Hiinas tuleb hiigel-IPO

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid
USA dollarid Foto: Caro / Scanpix

Hiina põllumajanduspank Agricultural Bank of China on alustanud põhjalikke läbirääkimisi nii välis- kui kodumaiste pankadega, et korraldada maailma suurim, 29 miljardi dollariline IPO.

Kui IPO teoks saab, jääb varju isegi Hiina tööstus- ja kommertspanga ICBC börsiletulek Hong Kongis ja Šanghais aastal 2006, mil raha koguti 21,9 miljardit dollarit.

Riigile kuuluv põllumajanduspank oleks ühtlasi viimane suur kommertslaenuandja, kes aktsiaid avalikult pakkuma hakkab. Investeerimispangad on nende ümber tiirutanud juba viimased kaks aastat, et magusat nõuandja-ametit nõutada.

Lääne pankuritest on viimastel nädalatel Pekingit väisanud näiteks Bank of America Merrill Lynchi tegevjuht Brian Moynihan ning Morgan Stanley boss John Mack.

Mehed kohtusid põllumajanduspanga juhtidega ning arutasid IPO asju, samuti said nad allikate sõnutsi kokku kohalike pankade võtmetöötajatega.

Põllumajanduspanga IPOt on edasi lükatud juba alates aastast 2006, et anda neile aega oma juhtimist ümber korraldada ning korda seada bilanss, mis kubises talunikele ja farmeritele antud halbadest laenudest.

Olukorraga tuttavate pankurite arvates tuleb IPO tänavu suvel Šanghais ja Hong Kongis.

Tegemist on Hiina varadelt kolmanda pangaga, kes sai 2009. aastal 65 miljardit jüaani ehk 9,5 miljardit dollarit kasumit - eelneva aastaga võrreldes 26 protsenti rohkem. Filiaalide võrgustik, mida on kokku 24 000, on neil Hiina suurim. Püsikliente on ligikaudu 350 miljonit.

Panga pakkumiskutsetele vastamisega täitsid oma ülestõusmispühad enam kui 20 rahvusvahelist ja kohalikku panka. Esitamise tähtaeg jõuab kätte käesoleval nädalal.
«Põllumajanduspanga bilanssi on püüdlikult korrastatud ning igaüks üritab nüüd endale sellest mega-IPOst tükki haarata,» ütles üks Hong Kongi pankur.

Hiina regulaatorid on andnud märku, et IPO võib tuua sisse koguni 200 miljardit jüaani, kuid panga enda poolt potentsiaalsetele emissioonipankadele läkitatud dokumentidest börsiletuleku aega ega summat ei selgu.

Hiina meediast ja analüütikute kommentaaridest võib järeldada, et ilmselt on IPO korraldamiseks Hong Kongis heal positsioonil Goldman Sachs ja UBS, Šanghai «lemmikud» aga paistavad olema kohalikud Citic Securities ja CICC.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles