Puiduveo kartellis süüdistatavad astuvad kohtu ette

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Riigiprokuratuur saatis üldmenetluses kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse puiduveoga tegelevaid ettevõtteid ja nende esindajaid konkurentsi kahjustava kokkuleppe sõlmimises.


Süüdistuse kohaselt jagasid süüdistatavad omavahel ära selle, milline ettevõte võtab oma madalama pakkumise ühel või teisel RMK (Riigimetsa Majandamise Keskuse) poolt puiduveoteenuse osutamiseks väljakuulutatud riigihankel tagasi, teatas riigiprokuratuur.

Sellise kokkuleppe tulemusena osutus võimalikuks mõne kokkuleppes osalenud ettevõtte esitatud kõrgema hinnaga pakkumise riigihankel edukaks tunnistamine.

Ajavahemikul 7. - 21. juuni 2008 kuulutas RMK välja 38 puiduveoteenuse tellimise riigihanget. Nendest kümme riigihanget jagasid kokkuleppes osalenud ettevõtted omavahel ära.

Süüdistuse on saanud üheksa eraettevõtet ning nende esindajad: OÜ Vikingmodum ja ettevõtte juhatuse liige Kaupo Nõmmemees (28); Iriscorp Transport OÜ ja ettevõtte juhatuse liige Kaido Sikk (34);

OÜ Expertline ja ettevõtte juhatuse liige Kaupo Karja (31); OÜ Silvanus Metsaveod ja ettevõtte juhatuse liige Rain Kirs (32); OÜ Aarman Puit ja ettevõtte juhatuse liige Aarne Tischler (34); AS Folie MP ja ettevõtte esindaja Andras (38); OÜ Margo Novikov; OÜ Järva Veod ja OÜ Tehnopuit.

Ettevõtteid süüdistatakse kokkuleppes ja kooskõlastatud tegevuses, millega otseselt ja kaudselt määratakse kindlaks kolmandate isikute suhtes hinna- ja muid kauplemistingimusi ning millega jagatakse kaubaturg, mille tulemusena kahjustati konkurentsi.

Süüdimõistmise korral võib ettevõtteid karistada rahalise karistusega 5-10 protsendi ulatuses juriidilise isiku käibest.

Sama süüdistuse said ka ettevõtete juhatuse liikmed. Süüdimõistmise korral võib isikuid karistada rahalise karistuse või ühe- kuni kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles