Ravimifirmad seovad töötud kallimate arstimitega

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika juht Dagmar Rüütel tõi ravimitootjate möödunud aasta lõpus algatatud tasuta ravimite kampaania kriitikana välja, et suur osa pakutavast kuulub kõrgemasse hinnaklassi, kirjutab meditsiiniuudiste portaal

mu.ee

.

Nimelt käivitas Eesti Ravimitootjate Liit detsembrikuus heategevusprojekti, mille raames ravimitootjad kompenseerivad registreeritud töötutele poole aasta jooksul 151 olulisema retseptravimi omaosaluse.

Sotsiaalministeeriumi ravimipoliitika juhi Dagmar Rüütli sõnul tekitab kõnealuse ettevõtmise puhul enim küsimusi see, mis saab siis, kui töötu ravikindlustatu saab taas töötavaks ravikindlustatuks. Tasuta ravimit saades ei pruugi inimene Rüütli hinnangul teada, et kasutusele võetud ravimi hind on analoogist kõrgem.

Suur osa kampaania raames pakutavatest ravimitest kuulub kõrgemasse hinnaklassi: nende maksumus ületab piirhinda ja nende ostmise puhul oleks patsiendi omaosalus oluliselt suurem kui odavama alternatiivi puhul. Rüütli sõnul on võimalik, et raskel ajal jääksid need ravimid tootjatel müümata.

Ka ravimitootjate liidu esindaja Anneli Tarkmeel möönis, et enamik preparaate kuulub 75-protsendilise, mõned 100-protsendilise ja vaid üksikud 50-protsendilise soodustusega ravimite hulka. Ta kinnitas, et eesmärk on vältida ravimata kroonilistest haigustest tekkivaid tüsistusi.

Dagmar Rüütel märkis lisaks, et projekti ei ole sotsiaalministeeriumiga arutatud. Seda ei saa tema sõnul heaks tavaks pidada. «Meie arvates on kõigi sarnaste algatuste puhul oluline pidada silmas õigustatud ootust: kui mingi soodustus on antud, peab soodustuse andja arvestama ka selle jätkumise vajadusega,» rõhutas Rüütel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles