USA sai Moody’selt reitinguhoiatuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moody'se koduleht.
Moody'se koduleht. Foto: Postimees.ee.

Reitinguagentuur Moody's hoiatas eile USAd, et nad võivad oma AAA reitingust ilma jääda, kui majandus oodatust kiiremini kosuma ei hakka või eelarvepuudujäägi kärpimiseks karmimaid meetmeid ei rakendata.


Investorid on USA riigieelarve puudujäägi pärast üha murelikumad. Moody'se sõnul on riigi võlatrajektoor selgelt ja konstantselt ülespoole suunatud.

Moody'se vanemanalüütik Steven Hess ütles, et Obama administratsiooni poolt sel nädalal esitatud eelarveprognoosides ei ole võlatasemed sisemajanduse kogutoodanguga tasakaalus.

«Kui eelarvepuudujäägi kärpimiseks täiendavaid meetmeid ei rakendata või majandus oodatust kiiremini ei elavne, siis asetab USA riigirahanduse olukord valitsuse võlakirjade AAA reitingu eeloleval aastakümnel küsimärgi alla,» lisas agentuur oma selgituskirjas.

Valge Maja prognoosib 2010. aastaks 1565 miljardi dollari suurust eelarvepuudujääki, mis oleks sisemajanduse kogutoodangust 10,6 protsenti - kõrgeim pärast Teist maailmasõda.

Kuigi eelarvelõhe peaks 2013. aastaks umbes 4 protsendi võrra vähenema, põhineb ennustus osaliselt sellel, et majandus kasvab vastavalt valitsuse ootustele ning et kongress nõustub maksude tõusuga ning meelevaldsete ja riskantsete kulutuste külmutamisega.

Riigivõla ja SKT üldine suhe, mis 2009. aastal oli 53 protsenti, peaks aastaks 2015 jõudma 73 protsendini ning 2020. aastaks koguni 77 protsendini.

Moody'se hinnangul aga alahindab valitsus neis prognoosides USA üldist võlataset.

«Kui kasutada üldist valitsusmõõdikut, mida kasutatakse rahvusvahelisel tasandil ja milles arvestatakse lisaks föderaalvalitsusele ka osariikide valitsusi ja kohalikke omavalitsusi, oleks suhe aastaks 2020 kõvasti üle 100 protsendi,» ütles Moody's.

Riikide makseraskused olid valdavaks temaks ka möödunudnädalasel Davosi Maailma Majandusfoorumil. Kuigi põhitähelepanu koondus Kreeka riigirahanduskriisile, väljendati küllaltki häälekalt muret ka USA ja Suurbritannia taoliste riikide väljavaadete pärast.

«Praegu on kõigil põhjust olla mures USA majanduse ja USA dollari pärast,» ütles Singapuri valitsuse investeerimisgrupi aseesimees Tony Tan. «Me oleme jätkuvalt seda meelt, et USA majandus on kõige mitmekesisem ja elastsem kogu maailmas, kuid neil on praegu väga rasked ajad.»

Kõige enam valutavad investorid südant selle pärast, kas kasvavate võlakoormatega maadel nagu USA jätkub poliitilist tahet või üksmeelt võla kärpimiseks meetmeid rakendada.

Mõned Davosi foorumit külastanud investorid panid ette, et reitinguagentuurid võiksid hakata selliseid riike nagu USAd ja Suurbritanniat häälekamalt krediidilangetuste osas ähvardama. Nende arvates sunniks see poliitikuid tegutsema ja võis kujuneda ka eelseisvatel valimistel üheks võtmeteemaks.

USA riigivõlakirjad olid eile suhteliselt stabiilsed, 10-aastaste võlakirjade tootlus tõusis 3 baaspunkti võrra 3,67 protsendini.


Copyright The Financial Times Limited 2010.  


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles