Eesti Pank: jooksevkonto on jätkuvalt ülejäägis

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Panga sisevaade.
Eesti Panga sisevaade. Foto: Toomas Huik

Eesti Panga teatel sarnanes kolmanda kvartali maksebilanss eelmise kvartali omaga: jooksevkonto oli jätkuvalt ülejäägis, moodustades kvartali oodatava sisemajanduse koguprodukti suhtes 6,6 protsenti.


Töötlemiseks mõeldud kaupade sisseveo kasv vähendas küll kaupade ja teenuste konto ülejääki, kuid selle tasalülitas Eesti Panga hinnangul investeerimistulude arvestusliku väljavoolu alanemine.



Kapitali liikumise poolel oli jätkuvalt kõige selgem tendents Euroopa Liidu eelarvest laekuvate summade pea kahekordne suurenemine võrreldes eelmise aastaga.


Otseinvesteeringute puhul oli suures osas tegemist pangagruppide sisese rahaliikumisega.

Nimelt on välisinvestorid jooksva aasta vältel tugevdanud oma Eestis asuvate tütarettevõtete kapitali ning Eestist väljapoole investeerijad on sama teinud oma tütarettevõtetega välismaal. Otseinvesteeringute andmed kolmanda kvartali kohta näitavad, et kapitali väljavool oli sissevoolust suurem.

Portfelliinvesteeringute osas olid ülekaalus pankade ja investeerimisfondide rahapaigutused välismaistesse väärtpaberitesse.

Kokkuvõttes on kapitali sisse- ja väljavoolud olnud investeerimispanga Lehman Brothersi pankroti järgsel ajal peaaegu võrdse suurusega. Üleilmse finantskriisi haripunktil Eestisse paigutatud reservid on tänaseks emapankade poolt tagasi kutsutud. Seetõttu on ka tänavu esimese üheksa kuu kokkuvõttes tegemist välisreservide vähenemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles