Swedbank: ekspordi langus aeglustab majanduskasvu

Liina Valdre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina. Foto: swedbank

Swedbanki analüütiku Tõnu Mertsina hinnangul aeglustab kaupade ekspordi langus ka majanduskasvu.

Kaupade ekspordi vähemist juulis 10 protsendi võrra mõjutas kõige enam mehaaniliste seadmete, mineraalsete kütuste ning metallide ja metallitoodete väljaveo vähenemine. Lisaks väljaveole vähenes juulis ka nende sissevedu.

Samas on siin tegemist peamiselt re-ekspordiga, mis Eesti tööstuses olulist lisandväärtust ei loo. Küll aga mõjutab Mertsina hinnangul nende kaubagruppide väliskaubanduse vähenemine negatiivselt Eesti transpordisektorile ning läbi selle ka teenuste ekspordile.

Olulisena tõi Mertsina välja selle, et alates maikuust on aeglustunud tavapäraselt kõige enam nii eksporti kui majanduskasvu mõjutava elektriseadmete ja masinate väljavedu. Juulis suurenes selle kaubagrupi eksport aastases võrdluses vaid neli protsenti.

Kaupade sissevedu vähenes juulis ühe protsendi võrra. Nagu ekspordi puhul, mõjutas kaupade impordi vähenemist enim mineraalsete kütuse sisseveo vähenemine.

Kuna eksport vähenes oluliselt rohkem kui import, halvenes kaubabilanss ehk kaubanduspuudujääk suurenes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles