Shell pani Baltimaades lõplikult pillid kotti

Vootele Päi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma üks suurimaid kütusefirmasid Shell.
Maailma üks suurimaid kütusefirmasid Shell. Foto: EPA

Oma väiksuse tõttu pole Balti riigid enam huvitav ärivõimalus ühele maailma suurematest kütuse- ja õlitootjatest Shell, kes nüüd, mõni aasta pärast oma tanklate mahamüümist lõplikult Eestist lahkub.

Eestis müüs Shell oma tanklad juba viis aastat tagasi Statoilile. Seni jätkas Shell Eestis määrdeainete müümisega. Juunist alates müüb aga ka Shelli määrdeaineid Baltimaades edasi siinne firma Jungent OÜ.

Suurkorporatsioon Shell, kes on asunud sihtima suure tarbijaskonnaga arenevaid riike, nagu näiteks Hiina, ei pea enam mõttekaks oma ettevõtetega tegutsemist väikeriikides nagu Eesti, Läti ja Leedu, kinnitas Shell International B.V. pressiesindaja Rainer Winzenried.

Toidumüüja määrdeäris

Winzenried avaldas veendumust, et maaletooja, kes tunneb paremini kohalikku tarbijat, suudab siin ka Shelli toodangut edukamalt edasi müüa.

Jungenti nõukogu liikme Kait Liinevi sõnul on määrdeainete müük ettevõttele uus valdkond, kuna ettevõte on siiani tegelenud toidu- ja tarbekaupade maaletoomisega. Eestis juba 16 aastat tegutsenud Jungent tegutseb peale Eesti ka Lätis, aga Leetu pole veel jõudnud.

Ka Liinev väljendas oma usku ettevõtmise tulevikku, sest uus töökorraldus ühendab Shelli kaubamärgi ja sellega kaasneva usaldusväärsuse ning Jungenti pika kogemuse müügiolukorrast Baltimaade turgudel.

Shelli toodete edasimüümiseks kasutab Jungent oma tütarfirmat OÜ Pisipehme. Liinev hindas, et nüüd paraneb Shelli toodete transport Baltikumi-siseselt, kuna Jungenti ettevõtete gruppi kuulub ka logistikafirma VIA 3L.

Seni Shelli tooteid müünud ettevõtte töötajate ridades muudatusi Liinevi sõnul pole ette nähtud. Samuti jätkatakse suhteid seniste edasimüüjatega.

Lahkus mujaltki

«Shelli tooteid ei müüda veel üheski suuremas autosalongis, seega üritame saavutada koostööd suuremate autode maaletoojatega,» rääkis Liinev tulevikuplaanidest.

«Praegu kasutatakse Eestis tervelt 50 protsendil juhtudest ilma nimeta õlisid, mis on ise kokku segatud ja mis ei oma kaubamärki, nende arvelt soovime müüki kasvatama hakata,» lisas ta.

Winzenriedi sõnul on Shell viimaste aastate jooksul suunda muutnud ja sellest tulenevalt lõpetanud otsese tegutsemise mitmetes väiksemates riikides.

«Me tegutseme 130 riigis – ei saa olla samal ajal kõikjal,» kommenteeris Winzenried Shelli otsust lõpetada Baltikumis äritegevus.

Kuid mitte ainult väikeriigid ei kaota Shelli oma turult. Viimase aja parimaks näiteks on Prantsusmaa, kus Shelli äri küll toimis, aga sellegipoolest otsustas ettevõte sealt lahkuda.

Suurkorporatsioon jahib praegu liidripositsiooni suure nõudlusega maades nagu Hiina ja Türgi.

Kunagi kaaluti äri lõpetamist ka Türgis, aga jätkati siiski ja nüüdseks on Türgi ettevõtte jaoks üks kasumlikumaid piirkondi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles