Rahandusministeerium: jooksevkonto jääb lähiaastail plussi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed tarbivad vähem ja odavamat kaupa.
Inimesed tarbivad vähem ja odavamat kaupa. Foto: Silja Kaigu

Suveprognoosi kohaselt on jooksevkonto ka lähiaastatel plussis, hakates majanduse elavnedes järk-järgult vähenema, tõdeb rahandusministeerium.


Veel aasta tagasi oli jooksevkonto suures puudujäägis, kuid see on kiirelt vähenenud nõrga siseturu tõttu. Säästmise suurenedes on oluliselt vähenenud majanduse haavatavus ja vajadus välislaenude järele.



Ministeeriumi hinnangul on jooksevkonto ülejääki pöördumise taga kaubandusbilansi oluline paranemine impordimahtude kiire languse tõttu. Samuti on keeruliste majandusolude taustal kosunud teenuste bilanss, seda peamiselt teenuste impordi languse süvenemise arvelt.



Otseste välisinvesteeringute sissevool Eesti majandusse oli II kvartalis marginaalne. Samas on otseinvesteeringud aktsiakapitali jätkunud ning võrreldes eelmise aastaga isegi suurenenud. Seda tasakaalustas aga välisettevõtetele antud laenude tagasimaksmine.

Välisettevõtete Eestis teenitavad tulud otseinvesteeringutelt on kiirelt vähenenud, mistõttu on ka reinvesteeringute mahud väiksemaks jäänud.

Eesti Panga andmetel suurenes jooksevkonto ülejääk II kvartalis 4,9 protsendini SKPst.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles