Nestor: praegune valitsus meile eurot ei too

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori hinnangul puudub Eesti praegusel valitsusel poliitiline võimekus, tahe ja juhtimine, et riiki 2011. aastaks eurotsooni viia.

Nestori sõnul on rahandusministeeriumi prognoosi valguses selge, et valitsus peab tegema kõik selleks, et Eesti ei peaks järgmise aasta kevadel pöörduma abipalvega Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) poole. «Samamoodi jätkates see valitsus IMF-i ukse taha ka jõuab,» lisas ta.

Nestor tõdes, et rahandusministeeriumi majandusprognoos on kõike muud kui rõõmustav ja ilmselgelt tuleb jätkata sammudega, mis hoiaksid meie rahanduses stabiilsust. Tema sõnul oleks sulaselge rumalus loobuda soovist üle minna eurole.

«Küll aga peab 2010. aasta eelarvest olema võimalik välja lugeda seda, kuidas saadakse hakkama ilma rahvusvahelise abita,» märkis Nestor. «Eurole aga võimul olev valitsus Eestit ei vii. Selleks puudub tal poliitiline võimekus, tahe ja juhtimine.»

Tema sõnul on valitsuse läbikukkumise põhjused poliitilised. «Euro kiire saabumise nimel oleks tulnud ka pingutada ja loobuda mitmetest dogmadest,» lausus Nestor. «Neoliberaalseid loosungeid korrutades ei saa euroni loksuda.»

SDE riigikogu fraktsiooni esimehe hinnangul on majanduse elavdamise ja sügisel ähvardava sotsiaalse plahvatuse ärahoidmiseks vaja uut kava, mis ei toetuks ainult eurole. «Selleks kulutusi tegemata me majanduslangust ei ületa ja euroni ei jõua,» märkis ta. «Küsimus on juba tõesti selles, kas me teeme neid otsuseid ise või surub neid samme meile peale IMF.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles