Jürgen Ligi: tuleb valida, kas ajud või asfalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen Ligi.
Rahandusminister Jürgen Ligi. Foto: Priit Simson

Valitsusväliste ekspertide koostatud eurotoetuste kasutamise aruanne näitab, et Eesti kulutab liiga palju raha ehitamisele ja infrastruktuuri arendamisele. Senisest suuremat rõhku tuleb panna ekspordi suurendamisele, tootlikkuse tõstmiseks tootmises, töötuse vähendamisele ning innovatiivsuse arendamisele.


Infrastruktuuri liiga suurt rahastamist kommenteerides ütles rahandusminsiter Jürgen Ligi tänasel pressibriifingul, et tuleb valida ajude ning asfaldi vahel. Samuti rõhutas ta, et peale eurotoetuste kasutamise mõistlikkuse ja ajakohasuse tuleb praegu panna erilist rõhku ka tempole.

«Rahandusministeeriumil on võimalik rakendada nii meelitusi kui surveavaldusi, et eurorahad võimalikult kiiresti kasutusele võetaks,» tõdes Ligi. «Majanduskriisis on need rahad riigi kulutustele oluline leevendus. Mobiliseerime täidesaatajate suhtes kõik jõud, et tõsta eurotoetuste kasutuselevõtu tähtajad ettepoole. Nii laekub eelarvesse ka kiiremini raha.»

Minister kinnitas, et majanduskriiside mõte ongi kaotada ebaefektiivsus, moonutused, liialdused ning ka mullid mõnes sektoris. Samas on vaja tekitada struktuurimuutusi.

«Mullid on Eestis kõrvaldatud, kuid struktuurimuutustega on keerulisem,» ütles Ligi. «Töötuks on jäänud ehitajad, samas ei ole tekkinud uut efektiivsust, ajumahukust, ekspordi- ega konkurentsivõimet. Eurotoetuste mõte peaks ikkagi olema see, et panustada nendesse sektoritesse, mis tekitaksid vajalikke struktuurimuutusi.»

Ministri sõnul kinnitas ka äsjavalminud uuring, et Eestis on probleemid jätkuvalt alles ega ole kuhugi kadunud. Euroraha kasutamine ei ole olnud vale, kuid vajab siiski kohendamist.

Ligi kinnitas, et valitsusväliste ekspertide ettepanekud on ratsionaalsed ja majanduslikku laadi, kuid poliitilised otsused tuleb alles langetada. Eurorahade ümberjagamine erinevate valdkondade vahel tekitab kindlasti suuri vaidlusi. Rakenduskavade muutmise ettepanekud tuleb Brüsselisse saata novembris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles