9 viisi produktiivsuse tõstmiseks suvel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajad. Pilt on illustratiivne.
Töötajad. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Suvel võivad tööproduktiivsust langetada nii kaastöötajate kui ka ettevõtte partnerite puhkusel viibimine kui ka mõte sellest, kuidas paljud samal ajal rannas viibivad. Samuti võib puhkuse ära rikkuda muretsemine, kas tööl saab ikka samal ajal kõik korda.

Kuidas võtta oma suvest viimane nii tööl olles kui ka puhkusel, ning kuidas planeerida oma puhkust kõige paremale ajale, sellest kirjutab Forbes.

Planeeri oma puhkuseaega

Iga töötaja vajab puhkust, ütleb Lynn Taylor, töökeskkonna ekspert ning raamatu «Taltsuta oma kohutavat kontoritüranni» autor. Uuri eelnevalt välja, millal on nii Sulle kui ka Su ülemusele sobiv aeg puhkusele minekuks, nii et Sa ei peaks selle pärast muretsema, kui Sa oled kontorist eemal. Mõndadele ülemustele meeldib, et Sa oleksid puhkusel samala ajal kui nemad. Mõndadele vastupidi meeldib just, et te käite puhkusel erineval ajal. Avatud suhtlus ülemusega sel teemal tuleb kasuks.

«Võta ka aega teiste suve tegevuste planeerimise jaoks, mis on Sulle tähtsad, nii et Sa saaksid oma töö nende järgi ümber sättida,» lisab Al Coleman Jr., raamatu «Edu saladused: Lõplik karjääriarendamise juhend uue ja esimese genratsiooni proffessionaalidele». Kui Sul on plaan lahkuda järgmisel päeval paar tundi varem, siis ole sellele eelneval päeval paar tundi kauem tööl. Kui Sa tahad minna pikemale lõunale koos sõbraga, tule tööle samal päeval natuke varem.

Suhtle

Kui Sul on tööplaan paigas, jaga seda ka oma juhendajaga, et teile mõlemale oleks selge, kuidas ja millal sa oma töö suvekuudel tehtud saad, ütleb Coleman. Kui Sul on rahulolematu ning mikrojuhtimisse kalduv ülemus, siis suhtle temaga korvuvalt oma eelseisvast suvepuhkusest, lisab Taylor. «Anna oma ülemusele pöördloendus, nii et ta ei tunneks nagu teda oleks maha jäetud. Korraldage oma tööd teiste töötajatega, nii et Sinu puhkuse ajal saaks ka töö tehtud. Sul tuleb võib-olla töötada kauem enne oma puhkust või siis planeerida oma puhkus sellisele ajale, et kriitilised projektid on selleks ajak läbi.»

Kasuta oma puhkust hästi

Kui Su peamine eesmärk puhkusel peaks olema lõõgastumine ning taastumine, et olla produktiivsem, kui Sa tööle tagasi naased, siis võib-olla saab kaaluda oma puhkusereisi sidumist ka ärieesmärkidega kui see on võimalik. «Võib-olla on Sul võimalik kohtuda kliendiga, müüjaga või mõnda ettevõtte haru, kui Sa oled reisil samas linnas. See võib olla win-win olukord, kui see klient või kohtumine on suure tähtsusega. Te võite saada mõne kokkuleppe ja hiljem reisikulude pealt kokku hoida,» ütleb Lynn.

Planeeri oma laste aega

Kui Sa oled lapsevanem, on lihte olla suvel oma tegevuselt kõrvale juhitud. Koolis nad ei käi ning vajavad seetõttu rohkem Su aega ja tähelepanu. Leia sobiv tasakaal oma töö- pereelu vahel ning leia oma lastele tegevust – nagu näiteks päevahoid või suvelaager. Proovi neid mitte tuua kontorisse ning mitte lasta neil helistada Sulle mitu korda tööpäeva jooksul.

Muuda prioriteete kui vaja

Kui Sul pole võimalik saada nõusolekut oma projektile, kuna Su ülemus või töökaaslane on puhkusel, siis keskendu nendele ülesannetele, mis nõuavad süvenemist. «Sellisel ajal on ka vähem tähelepanu kõrvale juhtivad sündmusi, kuna inimesed on puhkusel. Keskendu projektidele, mis nõuavad strateegilist mõtlemist ning planeerimist, nii et Sa saaksid oma ettepanekuid esitada siis, kui tavaline tempokas õhkkond on tagasi. Sul on siis hea meel, et Sa seda aega ära kasutasid,» ütleb Taylor.

Ole paindlik

Samal ajal kui suvi pakub palju võimalusi lõõgastumiseks, Sul võib-olla on üks või kaks projekti, mis nõuab Sult oma plaanide kohandamist, et need tähtajaks valmis saada, ütleb Coleman. «Sa kindlasti ei taha puhkusest ära öelda või jääda ilma tippsündmustest oma pere ja sõpradega, Sul võib olla tarvis kasutada tehnoloogiat, et lühidalt tööasju teha, ilma et kontoris kohal peaks olema. Sa võid ka küsida abi oma assistendilt või töökaaslaselt, või siis kasutada neid eelmainitud nippe, et olla kindel, et töö nõudmised saaksid täidetud samal ajal kui Sa võtad aega enda jaoks.» Kui kõik muu ebaõnnestub, Sa võib-olla pead oma plaane edasi lükkama selleks ajaks kui Sul on vähem tegemist. Lihtsalt tee kindlaks, et Sa ei peaks oma suveplaanidest loobuma – suvi on parim aeg lõõgastumiseks, võta sellest viimane.

Kui tööd ei ole, leia midagi

Kui Sa ei ole produktiivne lihtsalt sellepärast, et suvel asjad liiguvad aeglaselt, kasuta aega, et alustada tulevaste projektidega või siis lõpetada ära mõned esile kerkinud lahtised otsad, ütleb Anita Attridge, Five O’Clock’i klubi karjääri- ja juhtimisnõsutaja.

Ära vähenda oma panust töösse

See on harv juhus kui ülemus aktsepteerib väiksemat panust selle pärast, et on aeglasem aeg aastas, ütleb Taylor. Niikaua kuni Sulle palka makstakse, nii kaua ka eeldatakse, et Sa annad endast parima, hoolimata sellest, et paljud on samal ajal rannas päevitamas. «Kui on Sinu kord, siis on teine lugu,» ta lisab. «Kui Su ülemus on liiga nõudlik ja Sa pole liiga kaua puhkust võtnud, siis tuleb Sul diplomaatiliselt talle seletada, et Sa saad teha oma parimat tööd vaid siis kui Sul on võimalus võtta puhkus. Mõtle selles võtmes, mida Su ülemus saab sellest, kui Sa puhkusele lähed. Tee kindlaks, et Su projektidega tegeletakse edasi ning anna täpsustusi.»

Ära arva, et kohaolek võrdub produktiivusega

Lihstalt pea meeles, et tulemused ei võrdu alati ajaga, mis nendele kulutati. See, et Sa oled kontoris nõutud kaheksa tundi, ei tähenda, et Sa oled teinud oma tööd. Suvi ei ole pilet töö mitte tegemiseks, nii et tee oma tööd, ütleb Taylor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles