Sõerd elektrihinna järsust tõusust: praegused selgitused ei selgita midagi

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Sõerd
Aivar Sõerd Foto: Toomas Huik / Postimees

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni liige Aivar Sõerd kirjutab oma Facebooki kontol, et praeguse elektriturul tekkinud olukorra selgitused ei selgita mitte midagi.

«Eesti tarbijal peaks olema siiski eksklusiivne võimalus osta elektrienergiat turuhinnaga, mitte tehnilistel või muudel põhjustel moonutatud hinnaga, millel turuhinnaga pole mingit pistmist,» kirjutab Sõerd Facebookis.

Lisaks kirjutab Sõerd postituses, et turuhind on näiteks Soome hind ja Soomega on Eestil kaabel olemas. «Seda saab tagada kui rakendada hinnalagi, mis on Soome hind või EE tootmishind pluss mõistlik kasum, kui viimane on hind on kõrgem.»

Sõerd selgitab, et ametlik hinnalagi (peak load reserve) on teadaolevalt ka Nord Pool Spot süsteemis olemas, hinnalae tagamiseks on olemas nii ühendused kui ka tootmisvõimsused, tarbijale pealemaksmine on välistatud.

«Kui Läti ja Leedu on valmis või sunnitud ostma kõrgema hinnaga, sealjuures börsi kaudu peamiselt vist EE-lt, siis las ostavad. Praeguse olukorra selgitused ei selgita mitte midagi.»

Postituse lõpus küsib Sõerd: «Miks olemasolevad Läti tootjad ei müü energiat börsile, ometi kui börs pakub ülihead hinda? Kuhu nad siis müüvad ja mis hinnaga? Kas oma siseturule ja hinnaks on valijate hääled?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles