Küprose diil tuli kahe panga hinnaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küprose diil tuli kahe panga hinnaga.
Küprose diil tuli kahe panga hinnaga. Foto: SCANPIX

Küpros jõudis täna hommikul rahvusvaheliste kreeditoridega diilini: pangahoiuste maks jääb ära, kuid saare kahe suurima panga suurhoiustajaid tabavad rängad kahjumid.

Tänu kokkuleppele jätab Euroopa Keskpank täna Küprose pankade likviidsuskraanid lahti ning seega sealne finantssektor lähipäevil kokku ei kuku.

10 miljardi eurose abipaketi diil sündis pärast euroala rahandusministrite tormilist 12 tunni pikkust ööistungit, mille käigus Küprose president jõudis käia lauale ka ähvarduse oma riik euroalast välja tõmmata.

«Eriliselt raske teekond oli,» ütles eurogrupi juht Jeroen Dijsselbloem. «Aga me tegime Kürosega seonduvale ebakindlusele lõpu.»

Plaan ei vaja Küprose parlamendi heakskiitu, kuna suurhoiustajate kahjumid ei tule mitte maksu läbi, vaid saare kahe suurima panga restruktureerimise kaudu.

Vaid kolm päeva tagasi võttis Küprose parlament Brüsseli tungival pealekäimisel vastu uue pangakrahhide haldamise seaduse.

Dijsselbleomi sõnutsi ei ole veel selge, kas Küprose pangad teisipäeval avatakse – seda arutavad Nikosia ja rahvusvahelised kreeditorid täna, ilmselt lõuna paiku.

Vastsündinud otsuse alusel jäävad kõik alla 100 000 euro suurused pangahoiused puutumata.Varasema kava kohaselt tabanuks selliseid hoiuseid 6,75-protsendiline maks, mis avalikkust üliväga ärritas – on ju alla 100 000 eurosed hoiused tagatud ELi garantiiga.

Nüüd on lood nii, et saare suuruselt teine ja kõige problemaatilisem Laiki pank pannakse kinni.

Laiki panga üle 100 000 eurosed hoiused – summas 4,2 miljardit eurot – pannakse «halba panka», mis tähendab seda, et need võivad täies ulatuses kaotsi minna.

Kõigest jäävad ilma nii Laiki eelis- kui teisejärguliste võlakirjade hoidjad – midagi uut euroala pakettide puhul, sest eelisvõlakirjade hoidjaid on seni sellistest kaotustest säästetud.

Ülejäänud väiksemad hoiused Laikis viiakse üle saare suurimasse panka nimega Bank of Cyprus, mis tõmmatakse kõvasti koomale ja restruktureeritakse täies ulatuses.

Üle 100 000 eurosed hoiused Bank of Cypruses külmutatakse, peale restruktureerimist võidakse neid oluliselt pügada.

Erinevalt eelmisest diilist saavad pügada vaid Laiki ja Bank of Cypruse suurhoiustajad.

Kahepeale kokku on nendes kahes pangas umbes pooled kõikidest hoiustest riigis.

Dijsselbloemi sõnutsi ei tohi Bank of Cypruse rekapitaliseerimiseks kasutada abipaketi raha – mis tähendab seda, et võimud peavad nüüd rehkendama, kui palju suurhoiustajate raha nad panga «tervendamiseks» ära võtavad.

Ühe aruteludega kursisoleva allika sõnutsi võib tegemist olla oluliselt suurema juukselõikusega kui 20 protsenti, mida läinud nädalal mainis IMF.

«Ma olen õnnelik, kuna meil on nüüd ikkagi programm, mis on Küprose rahva ja Euroopa Liidu parimates huvides,» ütles Brüsselis tippkohtumiseruumist väljudes Küprose president Nicos Anastasiades.

Euroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn ütles, et viimaste nädalate raputused toovad ilmselt kaasa majanduslanguse süvenemise Küprosel ning saare lähitulevik kujuneb äärmiselt raskeks.

Läbirääkimisel osalenud allikate sõnutsi pidid kõnelused korduvalt äärepealt katkema – mistõttu valmistuti paralleelselt ka olukorraks, kus EKP Küprose kraanid esmaspäeval kinni keerab.

Ühe kõrge ametniku sõnutsi häiris president Anastasiades pidevalt läbirääkimisi, üritades kaitsta kahe panga suurhoiustajaid ning ähvardades Küprose euroalast välja viia.

«Ta rääkis väljumisest,» ütles see ametnik. «Ta ei saanud vist toimuvast eriti aru.»

Copyright The Financial Times Limited 2013

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles