Krooni ostujõud tõuseb kahe aasta pärast

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
500kroonise ostujõud kahaneb lähiaastail taas kiiresti.
500kroonise ostujõud kahaneb lähiaastail taas kiiresti. Foto: Elmo Riig / Sakala

Krooni ostujõud tõuseb korraks aastal 2011 ja siis hakkab taas kiiresti kukkuma, leiab rahandusministeerium.


Aastal 2011 on 500-kroonise ostujõud 501 krooni, hindas äsja rahandusministeerium. Seda juhul, kui tuleval aastal on riigis deflatsioon 0,6 protsenti.

Niisiis ühekroonist siiski kahekroonise vastu vahetada veel ei ole mõtet. Rahandusministeeriumi analüütiku Madis Abeni hinnangul on olukord võrreldes minevikuga kardinaalselt muutunud ning raha reaalväärtust kahandav inflatsioon on suure tõenäosusega asendumas mõneks ajaks deflatsiooniga ehk pikemaajalise, kuni kaks aastat kestva hinnataseme langusega.

Rahandusministeerium pakub, et 500-kroonise ostujõud on järgmisel aastal samal ajal 498 krooni (tänavune inflatsioon 0,4 protsenti), aga siis hüppab ostujõud pisut ülespoole. 2011. oleks siis 500 krooni ostujõud 501 krooni. Seejärel hakkab ostujõud taas langema: 2012 - 494 krooni ja 2013 ainult 484 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles