Euroopa Keskpank lasi baasintressi rekordmadalale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EKP presidendi Jean-Claude Trichet' sõnul hakkab maailmamajandus näitama kosumise märke 2010. aastal.
EKP presidendi Jean-Claude Trichet' sõnul hakkab maailmamajandus näitama kosumise märke 2010. aastal. Foto: Reuters / Scanpix

Hinge vaakuvat Euroopa majandust elustada püüdev Euroopa Keskpank alandas baasintressi rekordmadalale, ühe protsendini.


Kell pool neli algavalt pressikonverentsilt oodatakse lähemat infot keskpanga kavandatavate täiendavate ja ebatavapäraste meetmete kohta majanduse taaskäivitamiseks, millele keskpanga juhid on erinevates väljaütlemistes vihjanud.

Keskpanga juhtkond on aga eriarvamustel, kas ühe protsendiline intressimäär peaks jääma alumiseks piiriks või võiks seda vajadusel veelgi langetada. Edasistele langetamistele vastu olijad ei poolda ka valitsuste ega ettevõtete võlakirjade kokkuostmist, samas kui teine pool näeb vajadust veelgi suuremate baasintressi kärbete järele.

Ühendatud Kuningriigi keskpank on näiteks langetanud saareriigi baasintressi 0,5 protsendini. Nulli lähedale on baasintressid langetanud ka Ameerika Ühendriikide ja Jaapani keskpangad.

Esimesed positiivsed märgid Euroopa Liidu ning selle suurima majanduse Saksamaa kohta lubavad siiski oletada, et esialgu jääb peale pehmem lähenemine ning erakorralised sammud pole esialgu päevakorral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles