Britid võivad tulevikus pensionile pääseda alles 70-aastaselt

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia lipud vormel-1 Hiina GP etapil Shanghais.
Suurbritannia lipud vormel-1 Hiina GP etapil Shanghais. Foto: AFP / Scanpix

Britid seisavad silmitsi pensioniea tõusuga 70 eluaastani selleks, et valitsusel oleks mingitki lootust võtta avaliku sektori võlg kontrolli alla kümne aasta jooksul.


Gordon Browni valitsuse võetud kohustused majanduskriisiga võitlemiseks tähendab seda, et järgmised valitsused peavad astuma järske samme võla leevendamiseks, vahendab The

Telegraph

majanduse- ja sotsiaaluuringute instituudi (NIESR) raportit.



Instituudi analüütikute hinnangul on valitsusel praktiliselt võimatu tuua avaliku sektori võlga enne 2023. aastat eesmärgiks seatud 40 protsendini sisemajanduse koguproduktist (SKP).

Instituudil on kolm varianti bilansi tasakaalustamiseks.

Esimene võimalus on kergitada riigipensionile minevate inimeste vanust 70ni ja seda aastatel 2013-2023. Praegu võivad naised minna vanaduspuhkusele 60- ja mehed 65-aastaselt.

Seniste plaanide järgi peaks pensioniiga nii meestel kui naistel tõusma 68-aastani ajavahemikus 2024-2046.

Teiseks võimaluseks on tõsta tulumaksu baasintressi 15 protsendipunkti võrra 37 protsendini. Instituudi arvates võiks makse tõsta 8 protsendipunkti võrra ka siis, kui kergitatakse pensioniiga.

Kolmandaks võimaluseks oleks kärpida riigi väljaminekuid 10 protsendi võrra, mis seaks aga löögi alla hariduse ja tervishoiu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles