Vare: edu alus on spetsialiseerumine

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Las jääda nii, kuis oli,» ütleb Raivo Vare, poseerides Postimehe jaoks juba teist korda mõneaastase vahega sama maja ees. Seesugune mentaliteet valitseb tema hinnangul praegu ka Eesti riigis.
«Las jääda nii, kuis oli,» ütleb Raivo Vare, poseerides Postimehe jaoks juba teist korda mõneaastase vahega sama maja ees. Seesugune mentaliteet valitseb tema hinnangul praegu ka Eesti riigis. Foto: Peeter Langovits

Endisele kõrgele riigiametnikule Raivo Varele teeb muret, et osa eliidist on saavutatuga rahul ega kavatsegi midagi muuta.

Ennast ühiskonnaparandajaks nimetav endine kõrge riigiametnik ning nüüdne majandusekspert, investor ja koolitaja Raivo Vare teab, millises suunas Eesti ühiskond arenema peaks, ega hoia oma teadmist vaka all.

Millega te õieti praegu tegelete?

Mul on mõned oma väikesed investeerimis- ja kinnisvaraprojektid, millega tegelen, poeg Reio jõudumööda abiks. Nõustan firmasid ja projekte nii Eestis kui mujal, Venemaast Hispaaniani välja. Põhiliselt aitan ühiskonda parandada. Viimati tegin TTÜ-le kolmemõõtmelise majajuhi, mis on üsna praktiline IT-põhine asi, aitab linnakus orienteeruda. Naudin vabadust oma elu planeerida, pealegi olen riigipõldu juba piisavalt kaua kündnud. Mulle ei meeldi etteantud menüü, sest tahan ka oma isiklikku elu elada.

Kui ikka praegu tehtaks ettepanek politsei- ja piirivalveameti juhi kohale asuda?

See ei oleks tõsiseltvõetav. Pealegi pole mul Eesti riigi ees mingit võlga. Seda tööd peaks tegema need, kel see võlg on ja kes on tänapäeva süsteemis ka paremini kohanenud. Mulle ei sobi poliitiline sildistamine, mis sellise ametiga paratamatult kaasas käib.

Mida juhtimise asjatundjana üldse arvate nimetatud konkursist ja teistest seesugustest äpardunud riigi tasemel juhiotsinguist?

No see kõik on väga häbiväärne. On ju selge, et konkursi korraldamine oli farss selleks, et oma mees ametisse panna. Kuidas see aga ruineerib neid, kes konkursil osalesid? Ikka väga raske on pärast seda olla motiveeritud oma tööd jätkama. Arm on väga suur ja see on ebaõigluse arm.

Mulle üldse ei meeldi ebaõiglus, aga paraku kohtab seda praegu nii Eesti riigis kui kogu Euroopas. Sellele on ka meie president osutanud. Ebaõiglus on üks suurematest probleemidest, mis inimesi häirib, ja see on ka kõige hullem asi, mida üks juht inimestele põhjustada saab.

Kui revolutsiooniline on Eestis praegu olukord? Kas protest majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi vastu on näiteks õigustatud?

Mina ei ole veel aru saanud, kus see tegelik pikaajalise lahenduse mehhanism asub. Maksude või toetuste ümbertõstmine on ju vaid ajutise mõjuga, toob kellelegi vaid hetkelise lahenduse. See on lihtsustatud lähenemine. Nägude ja nimede vahetamine ei muuda midagi.

Kalduvus süüd kellegi konkreetse isiku kaela veeretada on tegelikult lihtsamat teed minek. Keerukat, palju aega nõudvat analüüsi ei viitsi ega taha keegi teha. Kõik lihtsad lahendused keerulistele probleemidele on tegelikult ju valed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles