SEB on optimistlik: maailmamajanduse madalseis on möödas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul pole toidukorv augustis kallinenud.
SEB analüütiku Ruta Arumäe sõnul pole toidukorv augustis kallinenud. Foto: Liis Treimann

SEB panga analüütiku Ruta Arumäe hinnangul on maailmamajanduses riskid veidi vähenenud ning majanduse madalseis jäi eelmise aasta lõppu.

«Vähenenud on riskid USA ja Hiina suunalt, millel on potentsiaali maailmamajanduse kasvu vaikselt ülespoole vedama hakata,» ütles Arumäe. «Samas Eurotsooni kriis kestab ikka edasi ja on kinni suures probleemipuntras, kus maadelda tuleb lisaks võlakriisile ka poliitiliste väljakutsetega ning mitmete muude probleemidega.»

Maailmamajanduse kasvu hoiab tagasi kõrgenenud ebakindlus majanduspoliitikas ning läänemaailmas jätkuv võla vähendamine.

«Samas on maailmamajanduses näha esimesi positiivseid märke, eelkõige optimismi tõusu. Reaalmajanduse näitajatesse see ei ole samas veel jõudnud. Ettevaatavad indikaatorid aga viitavad, et käesoleva aasta alguses võiks toimuda paranemine,» selgitas Arumäe.

Optimismi suurenemisele on kaasa aidanud keskpankade üha suurem vastutuse võtmine majanduskasvu tekitamise eest ning finantssektori pingete vähenemine. «Protsessid toimuvad õiges suunas, kuigi väga aeglaselt,» nentis Arumäe.

Eelmise aasta lõpu majandusnäitajad Euroopas olid Arumäe sõnul väga nõrgad, sealhulgas kahanes majandus Saksamaal ja Rootsis. Põhjamaadest on tugevamad majandused Norral ja Rootsil. Soomes ja Taanis on olukord murettekitavalt nõrk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles