SEB: majanduskasv kiireneb ka järgmises kvartalis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruta Arumäe
Ruta Arumäe Foto: Toomas Huik

SEB panga majandusanalüütik Ruta Arumäe sõnul vastas majanduskasv prognoosidele ning jätkuvat kasvu kiirenemist on oodata ka 2013. aasta esimeses kvartalis.

«Põhimõtteliselt liikusid majandusarengud aasta jooksul ootuspärases suunas, vaid kasvu kiirenemise aeg tuli paari kuu jagu varasemaks, kui eelmise aasta alguses ootasime,» selgitas Arumäe.

Detsembrikuine ekspordi langus (-5 protsenti) tõmbas Arumäe sõnul neljanda kvartali ekspordikasvu madalamaks kui kolmandas kvartalis, kuid see-eest sisenõudluse kasv kiirenes arvatavasti aasta lõpus.

Eksport on vaatamata detsembri langusele Arumäe hinnangul siiani välisnõudluse aeglustumisele väga hästi vastu pidanud.

«Meie arvates on maailmamajanduses nüüdseks kasvu (või siis languse) põhi saavutatud ning sel aastal ootame vaikset ning aeglast taastumist,» ütles Arumäe. «See tähendab, et ekspordi osas ootame mõõduka kasvu jätkumist, vähemalt neljanda kvartaliga sarnases tempos.»

Sisenõudlus Arumäe hinnangul enam sel aastal niivõrd tugevaks veduriks ei saa kui eelmisel aastal, kuid majapidamiste osa loodetavasti tugevneb, seda eriti oodatava palgakasvu tõttu.

«Juhtivad indikaatorid näitavad jätkuvalt kasvu kiirenemist ka 2013. aasta esimeses kvartalis, mistõttu ootame mõõdukalt soodsate arengute jätkumist nii sise- kui väliskaubanduses 2013. aastal,» lisas Arumäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles