Arumäe: kinnisvarahinnad lohisevad siiani nagu tigu

Kristina Traks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tigu
Tigu Foto: Triin Ivandi

«Tohhoo tonti, mõtlesin ma, ja vaatasin aknast välja, et kas tõesti on kraanad juba püsti pandud,» kirjutab SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe kommentaariks uudistele nagu oleks kriisi selgroog kinnisvarasektoris murtud.

Arumäe sõnul on statistika ja tegelik elu üksteisest kardinaalselt lahku läinud. «Kraanasid akna taga ei paistnud ning üldiselt kättesaadava statistika järgi on eraisikute laenujääk ikka veel vaevu-vaevu vähenemise lõpetanud ning kinnisvarahinnad lohisevad siiani nagu tigu, maja seljas, nõlvast üles,» märgib Arumäe. «Arusaadavalt on kinnisvarasektoris tegutsejad aastaid kestnud surutisest selles sektoris juba ammu väsinud ja selleks, et tehingute maht taastuda saaks, oleks tõepoolest tarvis, et kinnisvara hind ületaks laenujäägi summa. Hetkel paraku on see küll vaid soovmõtlemine.» 

Kinnisvara hinnad on tõusnud ca 2005. aasta novembri tasemele ning Arumäe sõnul ei saa mööda vaadata tõsiasjast, et see oli alles suurema buumi algus. Suurem osa kinnisvaratehinguid tehti alles pärast seda ja tunduvalt kõrgemate hindadega kui 2005ndal aastal, mis teeb hindade jõudmise sellele tasemele veel väga mitme aastaseks ooteperioodiks. Kui hinnad iga aasta 10 protsenti kasvaksid, siis läheks tipu aegse hinna saavutamiseks veel viis aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles