Elektribörs kasvatab Eesti Energia kasumit

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Elektribörsi avanedes kaob kontroll Eesti Energia Narva jaamades toodetud elektrienergia hinna üle, mis annab firmale ligi 40 miljonit eurot lisatulu. Seni on seal toodetu olnud range hinnakontrolli all.

Madalat hinda lubasid pakkuda nii tasuta saastekvoot kui «vana raud» ehk juba aastate eest tehtud investeeringud. Uuel aastal turu avanemisel mõned kulud küll kasvavad, kuid tervikuna hakkab Eesti Energia teenima põlevkivielektri eest ilusat kasumit.

Tuluosa kasvab

Eelmise aasta keskpaigast kehtib reguleeritud turul, kust praegu ostavad elektrit kodumajapidamised ja enamik ettevõtteid, Eesti Energia pakutava elektri hind 30,7 eurot megavatt-tunni eest. Selles sisalduv konkurentsiameti lubatud juurdehindlus on 1,3 eurot.

Postimehe arvutuste järgi hakkab aga Eesti Energia uuel aastal senistele klientidele, kes ostsid energiat suletud turu hinnaga, müüma elektrit, mille keskmine hind on 46,7 eurot. Uueks marginaaliks kujuneb seega 8,6 eurot, mis on seni lubatust kuus ja pool korda suurem. Seejuures tasub tähele panna, et ka praegu, suletud turu hindadega, on elektritootmine Eesti Energia jaoks kasumlik tegevus.

Keskmine kasumlikkus, mida konkurentsiamet lubab elektriettevõtteile, on 7,83 protsenti. Pole paha, tahaks selle kohta öelda ühe nüüdseks pensionile läinud poliitiku eeskujul.

Mullu müüs energiakontsern koduturu suletud osal 5,5 teravatt-tundi elektrit. Kui energiafirma kaotab turuosa ja müük väheneb seniste klientide lahkumise pärast, kuid senistele sunnismaistele klientidele õnnestub müüa vähemalt viis teravatt-tundi elektrit, toob uus juurdehindlus firmale lisaraha 36,5 miljonit eurot. See on konservatiivne hinnang ja tegelik lisatulu on ilmselt veelgi suurem. Ettevõtte äritulu suletud turule müügist oli 168 miljonit eurot.

Kahtlemata kasvab uuel aastal mõnevõrra elektritootmise hind Narva jaamades, seda  keskkonnamaksude ja muude kulude kasvu tõttu. Samuti on müük avatud turul senisest märksa kulukam – nüüd peab firma tegema kulutusi turundusele, lepingute haldamisele ja riskima klientide kaotusega.

Hoolimata kõikidest nendest kuludest võib aga suurema osa nimetatud 36 miljonist märkida tuleva aasta lõpus energiafirma kasumireale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles