Rahvaliit: sotsid petsid pensionäre

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: arhiiv

Riigikogu Eestimaa Rahvaliidu fraktsiooni aseesimehe Mai Treiali sõnul pettis valitsus tänase teise pensionisamba sissemaksete ühepoolse külmutamisega ka praeguste pensionäride õigustatud ootusi.


Nimelt plaanib valitsus hüvitada osadele inimestele praeguse pensionisambasse panemata jääva rahasumma pärast kriisi ehk sotside pakutuna näiteks aastatel 2014-2017. See tähendaks, et neile maksaks riik paaril aastal pensionisambasse tavapärase 4 protsendi asemel 6 protsenti.

Treial leiab, et sotsiaaldemokraadid soovivad nii järjekordselt suurendada teise samba sissemakseid praeguste pensionäride arvelt.

«Kui kunagi moodustas pension 20 protsenti sotsiaalmaksust, siis pensionifondi loomisega vähendas toonane valitsuskoalitsioon selle 16-le. Nüüd, kui sotsiaaldemokraadid on jälle valitsuses, soovivad nad iga hinna eest kaitsta keskmisest suurema sissetulekuga inimesi,» rääkis Treial.

«Selle tagajärjel väheneb praegu makstav pension 14 protsendile sotsiaalmaksust, kuna valitsus suurendab sotsiaaldemokraatide ettepanekul riigipoolset teise samba sissemakset,» ütles Treial.

«Seega petetakse nii pensionäre, kellel selle tagajärjel aastaid pension ei tõusnud, kui ka teise sambaga liitujaid, mille sissemaksed valitsus külmutas.»

Treial leidis, et Eestis seisab sotsiaalse kriisi lävel ning valitsus on kannatajaks teinud kõik teise pensionisambaga ühinenud inimesed ja praegused pensionärid. «Valitsus säästab küll 1,4 miljardit krooni, kuid seab riigi usaldusväärsuse kahtluse alla».

Tema sõnul tuleb vastutus valede otsuste eest võtta valitsusel, mis on juhtumisi ka pensionireformi looja, mitte inimestel.

«Rahvaliit ootab toimiva süsteemi tasakaalustamist, mitte lõhkumist, ning leiab, et valitsust, kelle sõnad ei vasta tegudele, pole võimalik usaldada.»

Valitsus otsustas tänasel erakorralisel kabinetinõupidamisel peatada kaheks aastaks riigipoolsed sissemaksed teise pensionisambasse.

Külmutamisele lähevad riigipoolsed maksed alates selle aasta 1. juunist. Hinnanguliselt võidab riik sellega tänavu umbes 1,4 miljardit krooni, tuleval aastal üle 3 miljardi krooni.

Kogumispensioniga liitunud inimesed saavad soovi korral sissemakseid jätkata. Inimestele, kes jätkavad riigipoolse maksepuhkuse ajal oma kogumispensionisse sissemakseid, maksab riik teatud majanduskasvu tingimustes tema teise pensionisambasse nelja protsendi asemel kuus protsenti.

Valitsuse otsuse kohaselt jätkab riik osalise koormusega sissemakseid aastal 2011. Siis hakkab riik teise pensionisambasse maksma 2 protsenti ja kodanik ühe protsendi. Tavapärased sissemaksed (2+4) taastuvad aastal 2012.

Raha enne pensioniiga teise samba fondidest välja võtta pole võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles