Mati Nõmmiste: seotus Põhjamaadega on Eesti edu võti

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Nõmmiste
Mati Nõmmiste Foto: Erakogu

Hiljuti reastas juhtimiskonsultatsioonifirma Grant Thornton riigid, kus on kõige parem äri ajada. Ettevõtte Balti partner Mati Nõmmiste rääkis, mis kasu on meil asukohast maailma parimate läheduses.

Rahvusvahelise dünaamilisuse indeksi järgi on parim koht ettevõtluseks Singapur, järgnevad meie põhjanaabrid Soome ja Rootsi.

Küsimustele vastab Grant Thornton Rimess Baltic partner Mati Nõmmiste.

Millised on üldised järeldused uuringust ja mida ehk ka Eesti ettevõtjatel oleks kasulik teada?

Uuring  «Rahvusvaheline dünaamilisuse indeks 2012» oli planeeritud ja läbiviimist alustatud enne, kui audiitorfirma Rimess ühines  rahvusvahelise audiitorfirmaga  Grant Thornton Internationaliga. See on põhjuseks, miks pole  uuringusse lülitatud kolme Balti riiki. Me ei saa seetõttu teha otseseid järeldusi, millisel positsioonil me võiksime asuda. Samas vaadates uuringut, mille sisuks on dünaamilisuse indeksi põhjal riikide paremusrea koostamine, oleks meil kindlasti vajalik mõõta Balti riikide sealhulgas Eesti positsiooni selles reastuses. Oleme ju eelkõige riik avatud majandusega ning meie edu sõltub sellest, kui hästi läheb maailmamajandusel ning eelkõige meie peamistel kaubanduspartneritel Põhjamaades. Samuti baseerub meie edu sellel, kui kiirelt me suudame ise muutuda dünaamilises keskkonnas. Kindlasti osalevad Balti riigid järgmise aasta uuringus ning siis saame ka selguse, kui dünaamilised on Balti riigid koondnäitaja põhjal ning samuti eri kategooriate lõikes.

Kas selle uuringu põhjal saame öelda ka midagi Balti riikide v Eesti kohta? Kus me nende mõõdupuude järgi võttes asume?

Põhjamaade rahvad on antud uuringu põhjal kõige dünaamilisemad (indeks 66,1, mis on ainsana 100 punktilisel skaalal üle 60-ne) ning kuna me oleme enam majanduslikult seotud selle piirkonnaga võime oletada, et me oleksime selles pingereas pigem esimeses pooles. 

Meie põhjanaabrid on uuringus kõrgetel kohtadel, kas ka meie saame kuidagi sellest kasu lõigata?

Tõepoolest on põhjamaad peaaegu kõigis valdkondades ja samuti koondnäitaja alusel esikolmikus. Ainsas valdkonnad, kus Soome ja Rootsi pole esikümnes on tööjõu ning majanduskeskkonna ja kasvu valdkonnas. Ülejäänud nelja valdkonna järgi on Põhjamaad maailma absoluutne tipp. Nendeks on ettevõtluskeskkond, teadus-ja tehnoloogia, tööjõud ja inimkapital ning finantseerimiskeskkond.

Seega lisab uuring lootust, et kuivõrd asume väga konkurentsivõimelise piirkonna vahetus läheduses, suudame ka enda kasvu hoida stabiilsena. Teiseks aga võiks öelda, et rahvusliku rikkuse kasvatamise valem ei peitu realistlikult vaadates mitte milleski muus kui võimekuses majanduslikult ja poliitiliselt Põhjamaade ruumiga integreeruda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles