Kohus kuulutas välja Rein Kilgi Pere kontserni pankroti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ärimees Rein Kilk.
Ärimees Rein Kilk. Foto: Margus Ansu

Tartu maakohus kuulutas teisipäeval välja ettevõtja Rein Kilgi osalusega toiduainetööstuse kontserni AS-i Lõuna Toiduainetetööstus ehk endise ärinimega Pere AS-i pankroti.

Kohus nimetas ettevõtte pankrotihalduriks Indrek Lepsoo. Ettevõtte võlausaldajate esimene üldkoosolek toimub 16. novembril Tartu kohtumajas.

Ajutise pankrotihalduri aruande järgi omab Lõuna Toiduainetetööstus võimalikke sissenõutavaid nõudeid ostjate vastu hinnanguliselt kuni 10 000 eurot ning võlgniku varadeks saab lugeda AS-i Pere Restoranid aktsiaid, Leivaeksport OÜ ja LT Pagar OÜ osa. Võlgniku teadaolevad sissenõutavaks muutunud kohustused moodustavad halduri aruande põhjal kokku vähemalt 15,4 miljonit eurot.

Ajutise pankrotihalduri hinnangul oli peamiseks teguriks püsiva maksejõuetuse tekkimisel asjaolu, et võlgnik ei ole suutnud oma jooksvate rahavoogude arvelt tasuda kõiki jooksvaid kohustusi. Lõuna Toiduainetetööstuse vara koosneb peamiselt nõuetest ja osalustest, mistõttu puudub võlgnikul likviidsus võlausaldajate nõuete rahuldamiseks.

Võlgniku majandustegevus on ajutise halduri hinnangul juba lõppenud, kuna 28. veebruaril võõrandas võlgnik kinnistud koos oluliste osade ja päraldistega oma tütarettevõtjale OÜ-le LT Pagar.

Kohus leidis, et võlausaldaja pankrotiavaldus, ajutise pankrotihalduri aruanne ja selle lisad ning võlgniku enda selgitused kohtuistungitel kinnitavad, et võlgnik ei suuda rahuldada võlausaldajate nõudeid ja samuti ei kata tema vara kõiki tema kohustusi ning selline seisund ei ole võlgniku majanduslikust olukorrast tulenevalt ajutine.

Maakohtu määrus on vaidlustatav 15 päeva jooksul alates pankrotiteate avaldamisest.

Maksu- ja tolliamet esitas 16. aprillil kohtule avalduse Pere pankroti väljakuulutamiseks. Seejärel esitas Pere 26. aprillil Tartu maakohtule avalduse enda pankroti väljakuulutamiseks. Kohus liitis mõlemad pankrotiavaldused ühte menetlusse, kuid lõpetas menetluse 24. mail pooltevahelise kompromissi saavutamise tõttu.

Juuni keskel esitas Unicredit Bank AG Tartu maakohtule avalduse Pere pankroti väljakuulutamiseks ja pankrotiavalduse tagamiseks. Kohus tagas esitatud pankrotiavalduse ja 12. juulil toimus selles asjas eelistung, kus kohus lükkas Perele ajutise halduri määramise edasi, kuna Pere esitas kohtule avalduse saneerimismenetluse algatamiseks. Kohus keeldus 19. septembri otsusega saneerimismenetluse algatamisest ja nimetas ettevõtte ajutiseks halduriks Lepsoo.

9. oktoobri määrusega rahuldas kohus osaliselt Unicredit Banki 12. juulil esitatud ja 21. septembril täpsustatud taotluse pankrotiavalduse tagamiseks. Oktoobri keskel toimunud kohtuistungil nõustus võlgniku esindaja, et Lõuna Toiduainetetööstus on püsivalt maksejõuetu. Samas ei nõustunud võlgniku esindaja varade ja kohustuste kohta tehtud järeldustega.

Alates septembrist kannab Pere kontsern nime Lõuna Toiduainetetööstus ja leivatehas Pere Pagar nime LT Pagar.

Maksu- ja tolliameti andmetel on Lõuna Toiduainetetööstuse maksuvõlg teisipäeva seisuga 728 360 eurot, millele lisandub 9101 eurot intresse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles