Narva Elektrijaamad enam taastuvenergia toetust ei saa

Andrus Karnau
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo näitab hakkpuitu, millega ettevõte tänavu augustini põlevkiviahju küttis.
Eesti Energia juhatuse liige Raine Pajo näitab hakkpuitu, millega ettevõte tänavu augustini põlevkiviahju küttis. Foto: Liis Treimann

Valitsus otsustas täna, et uuest aastast Narva Elektrijaamadele taastuvenergia toetust ei maksta, viimast soovisid nii majandusministeerium kui ka metsaomanikud.

«Väga kahju, kui kõige odavam taastuvenergia keelatakse ära,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Liive püüdis valitsust veenda, et Narva jaamade üks plokk, mis kütab ka Narva linna, peaks ka uuel aastal saama toetust. Eesti Energia ja majandusministeeriumi hinnangul on Narva jaamades toodetud roheline elekter kõige odavam, sest vajab kõige vähem toetust.

«Tähtis on see, et vajalik uus taastuvenergia tuleks odavaimast allikast ja kui on valida, siis mina valiks variandi, mille puhul raha jääb Eestisse. Kodumaise biomassi kasutamine just seda tagabki, väikseim toetusvajadus ja kogu raha jääb Eestisse. Kindlasti peaks vältima olukorda, kus Eesti biomass jääb kasutamata ja suuname uue toetusraha uutesse tuuleprojektidesse,» kommenteeris Liive.

Liive lisas, et loodetavasti jääb seadusse tuuleenergia toetusepiir 600GWh aastas.

Valitsuses heakskiidu saanud eelnõu aga kaotab tuuleenergia toetamise ülempiiri.

Eesti Energia oli siiani kõige suurem rohelise elektri toetuse saaja, sest küttis üht plokki kütteseguga, millest pool oli hakkpuit ja teine pool põlevkivi.

Kogu Euroopas lisavad söejaamad kütusele biomassi, et vähendada CO2 õhku paiskamist. Lisaks on biomassi kasutamine ka heldelt toetatud maksumaksjate poolt. Eestis sõdisid Narva jaamade hakkpuidu toetuse vastu konkureerivad elektritootjad ja teised puitu toorainena kasutavad ettevõtjad, nähes Eesti Energias konkurenti toorme pärast.

Narva jaamade toetamise vastu oli ka keskkonnaminister Keit Pentus, samuti riigikontrolli audiitorid.

Hakkpuidu kasutamist Narvas pooldasid RMK ja erametsaomanikud, sest see oli neile tulus teenimisallikas.

Majandusminister Juhan Parts ütles, et valitsus otsustas taastuvenergia tasude seaduseelnõu arutlusel, et Narva Elektrijaamad uuest aastast enam toetust ei saa. Partsu sõnul võib valitsus Narva jaamade toetamist uuesti arutada 2016. aastal.

Parts eitas, et on seni toetanud Narva jaamadele taastuvenergia toetuse maksmist. Parts ütles, et kõige tähtsam on vähendada tarbijate kulu taastuvenergia tasule.

Partsi sõnul vähendab valitsuses heakskiidu saanud eelnõu taastuvenergia tasusid aastail 2013-2020 kokku 350 miljonit eurot.

Tähelepanuväärne on aga see, et suurema osa sellest 350 miljonist moodustab eeldatav toetus Narva jaamadele praeguse toetusskeemi alusel. Praegune helde toetusskeem oleks aga tulevast aastast partsi varasem eelnõu järgi niikuinii kärbitud. Seega taastuvenergia toetuste kärbe peaaegu ei vähendagi teiste rohelise elektri tootjate toetusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles