Investeerimispangad utsitavad nõrgemaid välisfirmasid üle ostma

Gert D. Hankewitz
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LHV Investeerimiskeskuse avamine City Plazas 18.04.08
LHV Investeerimiskeskuse avamine City Plazas 18.04.08 Foto: Maria Vahuri

Investeerimispankade hinnangul on praegu soodne aeg üleostmise teel väljaspoole Eestit laieneda, kuna firmade väärtused on oluliselt langenud.


«Välisturgudele laienemise seisukohast on praegu LHV hinnangul hea aeg, sest ettevõtete ülevõtmine on oluliselt soodsam kui näiteks buumiajal,» märkis LHV analüütik Sten Pisang.

Ta tõi näiteks ehitussektori ning põhjendas, et kuna ehitusturud on hetkel pigem languses, tuleb välisturgudel turuosa võitmiseks kohalikke ettevõtteid üle osta.

«Arvestades, et ehitusturu põhja ei oodata enne 2010. aastat, siis peaks olema piisavalt aega, et välisturgudel kanda kinnitada ja uue tõusutsükli alguses juba oluliselt paremas positsioonis olla,» selgitas ta.

Analüütik tõdes siiski, et selleks, et laieneda teisi ettevõtteid üle võttes, peaks ettevõttel olema korralik likviidsus ehk rahapositsioon. «Kui vaadata kitsalt Tallinna börsil kauplevaid ettevõtteid, siis ülearu palju firmasid just ei ole, kellel rahaline olukord väga hea oleks,» lisas ta.

Pisangu sõnul võivad paljud head ettevõtted olla teiste sektorite raskuste tõttu sattunud rahalistesse probleemidesse ning see sunnib omanikke oma firmasid odavamalt müüma. «Finantskriisi ja üldise majanduslanguse taustal on aktsiaid valimatult müüdud ja see on viinud ka heade ja tugevate ettevõtete aktsiahinnad ülekohtuselt madalaks.»

Gild Bankersi partner Heikki Källu lisas, et põhjuseid, miks mõne firma üleostmist nullist alustamisele eelistada on mitmeid. «Näiteks on targem üle osta, kui mõnel ettevõttel on juba olemas oskusteave, patendid või toimiv ärisuund turunishis, mis huvi pakub. Samuti ka siis, kui turuosaliste arv antud sektoris on juba oma maksimumi saavutanud.»

Källu märkis ka veidi tagasihoidlikumalt, et üleostmisi võib teha igal tegevusalal, kuid olulisem on siiski lähtuda konkreetse ettevõtte võimalustest ja eesmärkidest.

Kui palju võivad keskmiselt ettevõtete väärtused langenud olla, on aga pankade hinnangul liialt keeruline küsimus. Sõltuvat ju ettevõtte hind nii mitmest erinevast tegurist, alustades turuosast, lõpetades viimase viie aasta kasumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles