Islandi ekspeaminister vabandas pankade laostumise pärast

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geir Haarde.
Geir Haarde. Foto: Reuters / Scanpix

Islandi endine peaminister Geir Haarde palus avalikult islandlastelt vabandust, kuna peab end osaliselt vastutavaks saareriigi pankade pankrotistumises.


Iseseisvuspartei ridadesse kuuluva Haarde sõnul tegi tema juhitav valitsuskoalitsioon vea 2000ndate alguses, kui viidi läbi ulatuslik saareriigi pankade erastamisprotsess, teatas Reuters.

«Kui meie pankade uued omanikud sidusid end üha enam meie majandusega ning ristomandus äriettevõtete vahel muutus äärmiselt keeruliseks ja läbipaistmatuks, sattus meie pangandussüsteemi stabiilsus ohtu,» ütles Haarde, kes siiski möönis, et ta ei saa vabandada muinasjutulisi kasumeid jahtinud panga- ja ärijuhtide eksimuste ja vigade eest.

Saareriigi finantssüsteem kukkus kokku eelmise aasta oktoobris. Valitsus oli rahanduskriisi tõttu sunnitud võtma kontrolli alla kolm suuremat panka ning laenama Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF) ja naaberriikidelt miljardeid.

Finantsraskuste tõttu vallandunud sotsiaalne rahulolematus tõi aga tuhanded islandlased tänavatele valitsuse tagasiastumist nõudma. Haarde otsustas rahva survele järele anda ja teatas jaanuaris, et valitsus astub tagasi.

Tema koha võttis üle sotsiaaldemokraat Johanna Sigurðardóttir, kes üritab nüüd riiki sügavast majanduskriisist välja tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles