Euroopa esikeskpankuri kannatus on katkemas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Draghi.
Mario Draghi. Foto: SCANPIX

Euroopa Keskpanga (EKP) president Mario Draghi pidi end eile vägisi tagasi hoidma, et mitte pöörduda Euroopa liidrite poole sõnaselge nõudmisega: haarake juba ometi kinni minu võlakirjaostude pakkumisest!

EKP jättis intressimäärad oodatult ajalooliselt madalatele tasemetele, kuid andis oma majandusanalüüsis otsesõnu mõista, et riskid «osutavad langusele», kuna kasvuväljavaated on nõrgad ning inflatsioon on euroala lõikes aeglustumas.

Tavatingimustes viitaksid sellised faktorid veelgi sügavamate reitingulangetuste võimalusele ja vajadusele, kuid seekordsel EKP 22-liikmelise nõukogu koosolekul Sloveenias ei maininud Draghi intressikärpeid poole sõnagagi.

Selle asemel rõhutas ta, et EKP riigivõlakirjade ülesostmise programm ootab pikisilmi kasutajaid.

«Me oleme valmis ja meil on igati efektiivne tugimehhanism paigas,» ütles Draghi. «Nüüd on pall tõesti valitsuste käes. Nagu ma olen juba palju palju kordi rõhutanud: EKP ei saa valitsuste tööd ära teha.»

Võlakirjaostu-programmi raames ostaks EKP järelturult üles piiramatus koguses kõrgete laenukulude all kannatavate riikide võlakirju – kui pank aduks, et nimetatud kulud kajastavad spekulantide panuseid euroala lagunemisele.

Draghi käis välja ka uusi üksikasju programmi kohta: seda pakutaks vaid riikidele, kellel on «täielik» ligipääs võlaturgudele; võlakirjaostud peatataks otsekohe, kui tingimuseks seatud eelarve- ja struktuursed reformid abisaajariigis kahtluse alla satuksid.

Draghi ütles, et Hispaania seisab siiani silmitsi suurte väljakutsetega, kuid kiitis sealset valitsust selle eest, «kui palju meetmeid on niivõrd lühikese ajaga juba välja kuulutatud, seadustatud ja rakendatud».

Barclays Capitali analüütik Julian Callow ütles, et neid sõnu võib tõlgendada kui üleskutset Hispaaniale ja Euroopa rahandusministritele, et nood aktiveeriksid programmi Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) raames, võimaldades käivitada võlakirjaostud.

Võlakirjaostude idee ärritab üliväga Saksa Bundesbanki. Viimase president Jens Weidmann hääletas septembris ainsana EKPs selle plaani vastu ja on väitnud, et asi võrduks rahatrükiga.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles