iPhone 5 - piisav edasiminek

Kalev Aasmäe
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone 5.
iPhone 5. Foto: Postimees.ee

E24 toimetus sai näppida uut Apple’i nutitelefoni.

Uus iPhone on on oma eelkäijast pikem, õhem ja kergem, need erinevused on koheselt tuntavad ka 4Si ühes ja 5-te teises käes hoides.

Apple oli tahes-tahtmata sunnitud oma nutitelefoni ajale jalgu jäänud 3,5 tollise ekraani diagnaali suurendama, kuid seda tehes leiti nutikas kompromiss kasutajamugavuse säilitamiseks. iPhone 5 filmisõbraliku 16:9 formaadis ekraaniga suurendati küll telefoni pikkust, kuid laius jäeti puutumata. Kuna see on eelkäijast kergem ja õhem, on seda ka käes mugavam hoida.

Apple ei ole loobunud alumiiniumist plastiku kasuks ning see annab telefonile jätkuvalt soliidse väljanägemise ja tunnetuse. Kuigi juba nädal pärast telefoni müügiletulekut hakati kaebama iPhone 5 kulumistundlikkuse üle, ei olnud testtelefoni nädalapikkune odüsseia Eesti tehnikaajakirjanike seas sellele mingeid nähtavaid jälgi jätnud. Võib-olla on lihtsalt ajakirjanikud ise väga kombelised ja ettevaatlikud olnud, kes teab.

Kui jutuga telefoni juurde tagasi tulla, siis uus telefon on 4Siga võrreldes tunduvalt kiirem. See pole ka eriline ime, kuna uuele nutitelefonile annab jõudu senise kahetuumalise 800MHz taktsagedusega protsessori asemel kahetuumaline 1,3 Ghz taktsagedusega A6 protsessor, samuti on kahekordistatud ka muutmälu. Rakenduste vahel liikumine ja ka veebis sirvimine on senisest tunduvalt sujuvam ja kiirem.

Ekraan väga palju muutunud ei ole - tänu muutunud formaadile on muutunud ka resolutsioon, kuid pikslitihedus 326 ppi on tuttav juba 4Silt.

iPhone’i kaameratega on toimunud edasiminek. Tagakaamera 8 megapiksline resolutsioon on jäänud samaks, kuid parandatud on pildistamisprotsessi kiirust ja kaamera valgustundlikkust. Nüüdsest on vaikimisi kaasas ka panoraamvõtte rakendus ning uuenduseks on ka video filmimise ajal pildistamise võimalus.

Esipoolel asuv kaamera on iPhone 5-l 1.3 megapiksline, etteruttavalt võib öelda, et seda kasutav suhtlusrakendus Facetime toimib nüüdsest ka 3G võrgus.

Riistvarast rääkides ei saa mööda minna muidugi uuest Lightning-nimelisest ühendusstandardist, mille puhul on vist üheks ainukeseks plussiks tarbijale see, et erinevalt USB-st on selle õigetpidi ühendamise võimalus 50 protsendi asemel 100 protsenti. Kas aga ainult see on väärt poolkohustuslikke lisaväljaminekuid uute kaablite ja adapterite näol, on muidugi omaette küsimus.

Uus iPhone on varustatud ka LTE kiibiga, hetkel veel sellel Eestis praktilist väärtust ei ole, kuid EMT lubas 4G teenust nutitelefonidele hakata võimaldama veel selle aastanumbri sees.

iPhone 5 on varustatud uue iOS6 tarkvaraplatvormiga. Kuigi sellega tuli kaasa palju kasulikke uuendusi, on neid paraku varjutanud Apple Mapsi kaardirakenduse fiasko. Google Mapsi operatsioonisüsteemi algrakenduste hulgast välja jätmine võis tunduda Apple’ile küll  äristrateegiliselt kasuliku sammuna, kuid ilmselt ei osatud selle otsuse langetamise ajal uneski ette näha, et ettevõtte tegevjuht Tim Cook on ühel hetkel sunnitud vigase rakenduse tõttu avalikult vabandama ja kliente konkurentide poole suunama. Samas on uues iOSis ka palju märkimisväärseid edasiminekuid, näiteks Siri ja sotsiaalvõrgustike laiem integreeritus.

Kokkuvõtteks peab ütlema, et iPhone 5 on Apple’ile kahtlemata edasiminek. Kiirem protsessor, suurem ekraan, vähenenud kaal ja paksus, parandatud kaamera ja LTE lisamine olid vajalikud ja oodatud uuendused tippkonkurentsis püsimiseks ning nendega sai Apple kenasti hakkama. Kuigi tegu võib olla parima nutitelefoniga turul, siis tahes-tahtmata tundub, et tegu on siiski 4Si uuendusega, mitte täiesti uue nutitelefoniga.

Ilmselt on probleem aga laiem – nutitelefonide tööstuses ei ole viimasel ajal midagi väga erilist ja innovaatilist esile kerkinud. Ekraanide suurendamise ja aina võimsamate protsessorite kasutusele võtmise asemel ootavad ärahellitatud tarbijad juba kannatamatult midagi täiesti uut ja revolutsioonilist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles