Kirik: maailm vajab häid pankureid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirik: maailm vajab häid pankureid
Kirik: maailm vajab häid pankureid Foto: SCANPIX

Briti parlament päris hiljuti avalikkuselt aru, kuidas oleks kõige parem parandada olukorda skandaalidest räsitud finantssektoris. Üks sügavamaid vastuseid laekus anglikaani kirikult.

Kirik juhtis parlamendi tähelepanu sellele, et pangandus on ühiskonna õitsenguks oluline, kuid viimasel ajal on pangad «propageerinud vabaturu ideoloogiat, nõudes samas endale erandit selle karmist reaalsusest», vahendab The Wall Street Journal.

Seetõttu on finantssektor rikkunud «mõningaid vabaturumajanduse peamistest printsiipidest» nagu avatud konkurentsi, vabadust panku asutada ja läbi kukkuda, samuti «sõltumatust välistest toetustest».

Kapitalismi alusprintsiipide rikkumine – mille lisanduvad ülimastaapsed päästeoperatsioonid ja eksimuste tasustamine kopsakate boonustega – on hävitanud inimeste usalduse pankurite vastu, seisab kiriku kirjas.

Seetõttu ei jää finantstööstusel nüüd muud üle, kui enesesse süüvida ja asjad oma hinges korda seada (viimase olemasolu korral, kommenteerib WSJ).

Kirikul on pankuritele kaks ettepanekut.

Esiteks tuleb ehitada panganduskultuur üles uuele «vooruslikkuse» vundamendile, mille alusel iga antud sektoris töötav isik võiks endalt küsida: «Milline oleks üks hea pankur?»

Teiseks peaks finantstööstus vabandust paluma ja meelt parandama, võimalusel eksimusi heastama – reeglite tehnilisest «putitamisest» avalikkuse veenmiseks ei piisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles