Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

EL kehtestab lubatud lõhna- ja maitseainete loetelu

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Liis Velsker
Copy
Maitseained
Maitseained Foto: Tairo Lutter

Euroopa Komisjon võttis täna vastu kaks õigusakti, mis sätestavad toiduainete tootmisel kasutamiseks lubatud lõhna- ja maitseained vastava loetelu alusel.

Lõhna- ja maitseainete kasutamist siseturul selgitatakse ja ühtlustatakse kahe uue õigusakti abil. Esimeses määruses kehtestatakse uus, kogu ELis kehtiv loetelu lõhna- ja maitseainetest, mida tohib toidus kasutada. Loetelu hakatakse kohaldama alates 22. aprillist 2013. Pärast 18 kuu pikkust üleminekuperioodi ei tohi enam kasutada ühtki lõhna- ja maitseainet, mida ei ole sellesse loetelusse kantud.

Teises määruses käsitletakse muude lõhna- ja maitseainete, näiteks toiduks mittekasutatavast materjalist valmistatud lõhna- ja maitseainete puhul rakendatavaid üleminekumeetmeid. See määrus jõustub alates 22. oktoobrist 2012.

Uus loetelu sisaldab rohkem kui 2100 lubatud lõhna- ja maitseainet. Turule jääb ringlusse veel 400 lõhna- ja maitseainet, kuni EFSA jõuab hindamisega lõpule. Neid aineid on pikka aega kasutatud ja teised teadusasutused on nende kasutamist pidanud turvaliseks.

Tagasi üles