Gazprom tahab itaallastelt naftaaktsiad tagasi osta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva panoraam, vaadatuna Gazpromi peakorteri aknast, millelt peegeldub gaasimonopoli logo.
Moskva panoraam, vaadatuna Gazpromi peakorteri aknast, millelt peegeldub gaasimonopoli logo. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Vene monopolistlik energiakontsern Gazprom tahab laenata riiklikelt pankadelt umbes neli miljardit dollarit, et tagasi osta Itaalia riigifirmale ENI kuuluv 20-protsendiline aktsiapakk Gazprom Neftis.


ENI ostis Gazprom Nefti aktsiad Jukose pankrotipesast 2007. aasta aprillis ning nõustus need kahe aasta jooksul Gazpromile edasi müüma. Gazpromile kuulub 75 protsenti Gazprom Neftist.

Anonüümse tööstusallika andmeil sõlmitakse müügilepe Itaalia peaministri Silvio Berlusconi Moskva visiidi ajal 6. ja 7. aprillil. Seni ei ole pooled lõplikus hinnas kokku leppinud.

ENi ja tema partner Enel ostsid aktsiad 5,8 miljardi dollari eest ning on nõustunud nendest loobuma nelja miljardi eest. Optsiooniga ettenähtud ostuhetk on Gazpromile väga soodus, kuna Gazprom Nefti aktsia on praegu alahinnatud.

AFP andmetel maksabki Gazprom itaallastele viiendiku Gazprom Nefti aktsiapaki eest 4 miljardit dollarit, mis on märksa rohkem turuhinnast. Lisaks sellele omandab Gazprom poolteise miljardi dollari eest ka laiali jaotatud Jukose muid varasid.

Vedomosti andmetel otsustas gaasigigant nüüd oma optsiooniõigust kasutada peaminister Vladimir Putini soovitusel, ehkki viimase esindaja seda ajalehele eitas. Otsuse tagamaad on endiselt segased.

Ostetavate aktsiate turuväärtus on praegu vaid 2,2 miljardit dollarit ehk pea kaks korda väiksem, kui nende eest ollakse valmis maksma. Vedomosti kirjutas, et kaks miljardit eurot on ostuks valmis laenu andma riigile kuuluv Sberbank.

Gazprom Neft tekkis nelja aasta eest, kui Gazprom võttis üle naftakompanii Sibneft, mis algselt oli müüdud vastuolulise laenud-aktsiate-vastu erastamisskeemiga Vene oligarhide rühmale. Firma on suuruselt viies Vene naftatootja. Siberi maardlatele lisaks on sellel ka rafineerimistehased Moskvas, Omskis ja Jaroslavlis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles