Analüütik: EKP peaks mõtlema rahatrükile

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjon ootab Eestis korralikku majanduskasvu.
Euroopa Komisjon ootab Eestis korralikku majanduskasvu. Foto: SCANPIX

Euroopal seisab ees vaevalise kasvuga aastakümme. Kasvu turgutamiseks peaks Euroopa Keskpank (EKP) Oxford Economicsi vanemanalüütiku Lloyd Bartoni sõnul mõtlema USA eeskujul kvatitatiivse  leevendamise ehk rahatrüki peale.

«See lubaks EKP-l osta erinevaid varasid, näiteks oleks võimalik osta ettevõtete võlakirju ja rahastada neid otse,» rääkis Barton Ernst&Youngi sügisest majandusprognoosi tutvustades.

Tema sõnul on Euroopa praegust olukorda vaadates ka uued abipaketid kriisiriikidele möödapääsmatud. «Kreeka võlakoorem vajab uuesti restruktureerimist ning tõenäoliselt ei peaks ta oma võlalt intressi maksma. Mingisugune restruktureerimine on vajalik, et see oleks talutav.»

Hispaaniale oleks Bartoni sõnul kasulik ESMist abi paluda nii ruttu kui võimalik. Ka Portugali  võlakoorem kasvab eelolevatel aastatel taas üle talutava piiri, mistõttu on uus abipakett ainult aja küsimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles