«Bambuskeppidest» saab kasvatada korraliku toataime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nn bambusekeppe armastatakse hoida vaasis.
Nn bambusekeppe armastatakse hoida vaasis. Foto: SCANPIX

Lillepoodidest ja paljudest lillekimpudest võib leida nn bambuskeppe, mis sageli aastateks vaasi kasvama jäetakse. Tallinna Botaanikaaia vanemaedniku Jaan Mettiku sõnul saab neist kasvatada aga korraliku toalille.

Alustada tuleks aga sellest, et tegemist ei olegi tegelikult bambusega, vaid hoopis Sanderi draakonipuuga (Dracaena sanderiana), mille üks inglisekeelsetest nimedest on «Lucky Bamboo» ehk «Õnnetoov bambus». Selle termini järgi tõlgitakse see Eesti poodides sageli just bambuseks.

Mettiku sõnul oleks seda taime kõige sobivam kasvatada mullas, mitte vaasis. «Kui tahta seda taime talle enesele kõige sobivamal viisil kasvatada, siis tuleks «bambusejuppi» vaasis hoida nii kaua, kui juured alla tulevad, siis mulda istutada ja kasvatada nagu tavalist toalille,» rääkis Mettik.

Põhimõtteliselt võib sellist draakonipuud ka vaasis hoida, kuid see pole Mettiku hinnangul eriti jätkusuutlik.

«Draakonipuu jupid püsivad küll elus, kuid lopsakast kasvamisest enamasti asja ei saa. Vees ei jätku taimele kasuks piisavalt toitaineid ning ka juured kipuvad vees lõpuks mädanema minema,» selgitas Mettik.

Tema sõnul on võimatu üheselt öelda, kui kaua see vaasis vastu peab – võib-olla aasta, paar või isegi kolm. Sõltub sellest, kui elujõulised olid «halud», muudest kasvutingimustest, vee kvaliteedist, sellest, kas vett vahetatakse või mitte, kas veele aeg-ajalt natuke väetist juurde tilgutatakse või mitte.

«Sageli surevad sellised jupid lihtsalt seetõttu, et unustati vett vaasi juurde valada. Üks on aga kindel, lillepotis ja mullaga peab ta kindlasti paremini vastu ja see elu on oluliselt «taimeväärsem»,» ütles Mettik.

Mulla ja kasvutingimuste suhtes pole see kuigi nõudlik. Sanderi draakonipuule sobib universaalne toalillemuld ning harilik tubane temperatuur. Ka valgusolude suhtes on see leplik, kuid taime ei tasuks Mettiku sõnul jätta siiski lõunapoolsele aknale, otsese ereda päikese kätte asetada.

Mulda istutatuna võib Sanderi draakonipuu kasvada aastakümneid ja suisa puuks sirguda. «Samas, kui otsustate oma «õnnebambuse» jupid suureks kasvatada, võiksite siiski arvestada, et on ka oluliselt dekoratiivsemaid draakonipuu liike,» lisas Mettik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles