Soome, Holland ja Saksamaa lõhuvad ESMi kokkulepet

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hollandi rahandusminister Jan Kees de Jager, Soome rahandusminister Jutta Urpilainen ja Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble eile Helsingis toimuval ühispressikonverentsil.
Hollandi rahandusminister Jan Kees de Jager, Soome rahandusminister Jutta Urpilainen ja Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble eile Helsingis toimuval ühispressikonverentsil. Foto: PEKKA SAKKI/AFP

Soome, Hollandi ja Saksamaa rahandusministrid tegid eile ühisavalduse, mis võib nullida juunis toimunud Euroopa tippkohtumisel kokkulepitu, mille kohaselt võib ESM kapitaliseerida raskusse sattunud panku otse.

Pärast Helsingis toimunud rahandusministrite kohtumist, teatasid kolm AAA reitinguga riiki,  millistel tingimustel nad lubavad EMSil raskustesse sattunud panku rekapitaliseerida, kirjutab Reuters.  

Ministrite avaldus teeb selget vahet tulevaste ja varasemate pangaprobleemide vahel mille kohaselt suurtes võlgades olevate Hispaania, Iirimaa ja Kreeka pankade probleemid tuleb lahendada nende riikide valitsustel endil.

Avaldus ei meeldi ilmselt Hispaaniale ja Iirimaale, sest mõlemad riigid tõlgendasid juuni tippkohtumise otsust, et pankade probleemid lüüakse riikide rahandusest lahku.

Läbirääkimistel osalenud eurotsooni tippametnik ütles uudisteagentuurile, et avaldus tähendab seda, et ESMi ei saa kasutada vanade probleemide lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles