Eesti Energia alustab homme kolme uue elektripaketi müüki

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Rink.
Margus Rink. Foto: Liis Treimann

Eesti Energia toob homsest turule kolm avatud elektrituru hinnapaketti: kindel, kombineeritud ja muutuv.

Energiafirma juhatuse liige Margus Rink tõdes, et kolm paketti on vähem kui siiani pakutud, ent avaldas uskumust, et neist piisab.

Kindel pakett tähendab, et kliendi lepingus kokkulepitud kilovatt-tunni hind ei muutu kogu lepinguperioodi vältel. Kombineeritud paketi puhul paketi puhul ostab inimene poole elektrist eelnevalt kokkulepitud hinnaga ja poole börsihinnaga. Muutuva paketi puhul ostab inimene kogu tarbitava elektri börsihinnaga, millele lisatakse marginaal, mis võib muutuda kaks korda aastas.

Rink selgitas, et muutuva paketi puhul lüüakse iga kuu lõpus kokku kaalutud keskmine börsihind, lisatakse firmapoolne marginaal ning esitatakse vastavalt sellele arve. Muutuva paketi pluss on see, et hind võib olla väga soodne ning miinus, et ka väga kallis, lisas Rink.

Neljanda võimalusena on riigi poolt nõutud ka nn üldteenus, mis tähendab, et kui tarbija ei soovi ühtegi paketti valida, ei kustu tema lamp laes ning ta saab elektrit edasi börsihinnaga. Vahe üldteenuse ja muutuva paketi vahel seisneb selles, et esimese puhul lisatakase arvele kõrgem marginaal. Rinki sõnul on see tingitud sellest, et üldteenust jääb tarbima suur hulk väikese elektrikuluga kliente, kelle teenindamine on ettevõttele kallim.

Kaht esimest paketti müüb Eesti Energia tähtajalise lepinguga, mis tähendab, et kui inimene tahab paketti vahetada, tuleb tal maksta leppetrahvi. Rinki sõnul on see 20 protsenti katkestamise hetkeks tarbimata jäänud elektrikogusest. Lepingu ülesütlemise etteteatamise aeg on 30 päeva.

Internetist ja telefonitsi paketti tellides saab lepingut trahvivabalt tühistada 14 päeva pärast selle sõlmimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles