Soini: Euroopa küsimusega kohalikele valimistele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Soini
Timo Soini Foto: Peeter Langovits

Timo Soini on jälle rambivalguses – Põlissoomlaste liider ja traditsiooniliste erakondade luupainaja mõjutab taas debatti riigs.

Sihikul oktoobrikuised kohalikud valimised, teeb Soini kõik endast sõltuva, et korraldada antud kontekstis võimalikult võimas Euroopa asjade ja abipakettide referendum.

«Asi läheb üha hullemaks,» sõnab Soini oma kabinetis Eduskunnas, Soome parlamendis. «Hispaania riik hakkab abi paluma. Suur küsimus on: kas enne või pärast meie valimisi?»

Soini lagistab naerda ning lisab, et enne valimisi oleks etem. «Keegi pole täiuslik. Ma olen patune nagu kõik teised,» tõdeb ta.

Soome kui ühe karmima liini pooldaja staatus euroalas võlgneb paljus tänu Soini ja tema partei esilekerkimisele. Nende 19 protsenti mullustel parlamendivalimistel põhjustasid palju peavalu traditsioonilistele parteidele – millest mitmed istuvad nüüd üheskoos kirjus kuueliikmelises koalitsioonivalitsuses.

Samuti sütitas Põlissoomlaste säde leegi sotsdemokraatide ridades. Viimaste liider on nüüdne rahandusminister Jutta Urpilainen, kes on võtnud oluliselt karmima tooni ning teinud Soomest ainsa maa, mis Kreekalt ja Hispaanialt rahvusvaheliste abipakettide eest tagatist tahab.

Soome ELi asjade minister Alexander Stubb tunnistab: «Põlissoomlaste mõju debatile on olnud muljetavaldav... Muidu oli meil ikka nii, et Euroopa valimistel räägiti üksnes asjadest, millega Euroopal midagi pistmist polnud – pensionitest, lasteaedadest. Nüüd räägime kohalikel valimistel Euroopast.»

Küsitluste valguses pole Põlissoomlased praegu oma populaarsuse tipus, kuigi võrreldes 2007. aasta kohalike valimiste eelse perioodiga on tase tunduvalt kõrgem. Nagu näitab viimane YLE küsitlus (augustist), saaksid nad 15,8 protsenti häältest. 2007. aastal oli vastav näitaja 5,4 protsenti.

Põlissoomlaste populaarsusrekord pärineb 2011. aasta suvest: 22,7 protsenti.

Hetkel kuulub Põlissoomlastele Soomes neljas koht, neid edestavad Koonderakond (kuhu kuuluvad peaminister ja Stubb), sotsid ja Keskerakond.

Sotsdemokraatide ridades on tunda rahulolu, et nende jäik hoiak euro osas on Põlissoomlaste tõusu takistanud. «Me ei riietanud endid teps mitte nende nahkadesse, seda mitte. Aga me liikusime natuke nende suunas ja ma usun, et see langeb kokku soomlaste meeleoludega,» ütles üks kõrge Soome sotsdemokraat.

Aasta alguses näitas mõttekoja EVA uurimus, et 50 protsenti soomlastest hääletaks referendumil ELi liikmelisuse poolt, 35 protsenti vastu. 54 protsenti soomlastest oli aga seda meelt, et valitsus on euroala kriisiriikide suhtes liiga leebe.

Koalitsioonis tekitab range joon aga pingeid. Peaminister oli sunnitud teisi ministreid – eriti sotsdemokraadist välisministrit – euro-teemalise keelekasutuse pärast lausa noomima. «Mul hakkab seest natuke keerama, nähes, kuidas nad Põlissoomlaste territooriumile triivivad,» ütles üks peaministrile lähedalseisev isik.

Soini näib olevat endast veidi sisse võetud: kontoris annab tooni suur pilt temast endast. Ja Kreeka võlakirjast aastast 1899 («Kasutu,» nagu ta lisab). Samas pole pääsetud ka probleemideta. Hiljtine mürgel partei Helsingi osakonnas lõppes ühe kandidaadi – endise kuldmedali-sportlase – tagasiastumisega. Mitmed nende parlamendiesindajad on sattunud hätta homovastaste ja rassistlike repliikide pärast. «See on täiesti normaalne. See meid ei peata,» ütleb Soini.

ELi suhtes on ta keel sama terav kui varem: «Kõik teavad, et laev lekib ja et kapten valetas.»

Soome poliiteliit on aga sama selgelt seda meelt, et kuigi Soini ideed on debatti mõjutanud, ei tohiks need domineerida. Nagu ütleb Stubb: «Soini ja teised tahaksid tekitada uut põhja-lõuna lõhet. Mina uut Berliini müüri ei taha.»

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles