Enne, kui laskume seene määramise detailidesse, selgitab loodusmuuseumi botaanik Loore Ehrlich , et safransirmiku aedteisend on tinglikult söödav. «See tähendab, et osad söövad ja ei juhtu midagi, teised aga saavad pärast söömist mürgistuse,» selgitas ta.
Kindlasti tasuks aga aiaomanikel meeles pidada, et isegi kui safransirmik kasvab aias, ei tähenda see automaatselt seda, et tegu oleks söögiks mittekõlbliku ehk aedteisendiga. Mürgiseks peetavaid aedteisendeid esineb looduses vähem kui söögiks sobivaid.
Iseküsimus on aga kas linnaaias kasvanud seent üldse maksab korjata. Botaaniku sõnul kehtib seenekorjamisel lihtne reegel, et neid tuleks korjata 200 kuni 400 meetrit maanteest. «Kui me paigutame selle linnaoludesse, kus liiklusintensiivsus on oluliselt suurem, siis klassikalises koduaias, mis mingit otsapidi ikka on tänava ääres, ma seeni korjata ei soovitaks,» arvas asjatundja ja lisas, et Eestis on ka muid võimalusi, kus seenel käia.
Aga kuidas ikkagi teha vahet heal safransirmikul ja selle mürgitusi põhjustaval aedteisendil?
«Kui lõikate sirmiku jala pealt maha või teete kübarasse väikse täkke, siis juhul, kui see koht mõne sekundi jooksul tõmbub roosakaks, siis on tegu söödava tüüpteisendiga,» selgitas loodusmuuseumi botaanik Loore Ehrlich. Kui aga tegu on söögiks mittesobiva seenega, siis muutub see koht küll roosakaks, kuid see võtab botaaniku sõnul märksa kauem aega, kuni paar minutit.
Teine erinevus, mis aitab seentel vahet teha on, seenekübara põhitoon. «Kui on tavaline safransirmik, siis on nii soomused kui ka kübarapind hallikad. Kui on aedteisend, siis on soomused tumedad, aga kübara enda pind on hele ja see jätab hoopis kontrastsema mulje,» selgitas Ehrlich .