Euroopa kriisiriikide pankadest voolab raha välja

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hispaania suurimast pangast Santander võeti juulis välja 6,3 protsenti hoiustest.
Hispaania suurimast pangast Santander võeti juulis välja 6,3 protsenti hoiustest. Foto: SCANPIX

Üha kiirenev raha väljavool Euroopa nelja kriisiriigi pangast ohustab nende majanduskasvu ja ühisraha kõige olulisemat eesmärki - integreeritud finantssüsteemi, kirjutab Bloomberg.

Uudisteagentuuri arvutuste kohaselt on Hispaania, Portugali, Iirimaa ja Kreeka pankadest viimase 12 kuuga välja viidud 326 miljardit eurot. 2010. aastal alanud pangajooksud Kreekas ja Iirimaal laienesid eelmisel aastal Hispaaniasse ja Portugali.

Samas on eurotsooni seitsme nn tuumikriigi, kuhu kuuluvad ka Saksamaa ja Prantsusmaa, pankadesse voolanud umbes 300 miljardit eurot, mis süvendab eurotsooni panganduse fragmenteerumist ning kahekiiruselise pangandussüsteemi loomist ning eurotsooni majanduskasvu taastumist.

Raha väljavool lõunariikide pankadest sunnib neid panku maksma hoiustele kõrgemat intressi, mis on kahjulik pankadele ning küsima eraisikutelt ja ettevõtetelt kõrgeimaid laenuintresse.

Euroopa Keskpanga andmetel oli ettevõtetele antavate uute laenude keskmine intress Kreekas üle seitsme, Hispaanias 6,5 ja Itaalias 6,2 protsenti. Saksamaal, Prantsusmaal ja Hollandis oli see umbes 4 protsenti.

Kreekas ulatuvad hoiusteintressid 5 protsendini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles