IMFi juht: majandusolukord jääb murettekitavaks

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IMFi peadirektor Dominique Strauss-Kahn
IMFi peadirektor Dominique Strauss-Kahn Foto: SCANPIX

Globaalne majandussituatsioon jääb äärmiselt murettekitavaks ja keeruliseks, ütles Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Dominique Strauss-Kahn.


Genfis Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) kohtumisel esinenud Strauss-Kahn rääkis, et tegemist on maailmamajanduse esimese tagasilangusega enam kui 50 aasta jooksul, vahendas AFP.

IMFi prognoosi järgi jääb maailma majanduslangus tänavu 0,5 ja 1,0 protsendi vahemikku.

Strauss-Kahni sõnul võib oletatav toibumine toimuda 2010. aastal, kuid see sõltub sellest, kuidas poliitilisi otsuseid ellu viiakse.

IMFi juhi sõnul ähvardab kriis tõugata miljonid inimesed tagasi vaesusesse ja tööpuudusesse. See võib viia sotsiaalsete rahutuste ja koguni sõdadeni.

Mõningates maades on riigimajandus kokku kukkumise äärel ja on võimalik, et raha tõmmatakse kasvavatest majandustest välja.

Strauss-Kahn nõuab riikidelt kinnipidamist uutest maksukärbetest ja avaliku tarbimise suurendamist. Tema sõnul on rahapoliitika oma piiri saavutanud.

Majanduse elavdamiseks maailmas on kasutatud 1,6-1,7 protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), IMF on lubanud 2-protsendist kulutamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles