Juhtkiri: huvitav mõtteharjutus

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroraha.
Euroraha. Foto: SCANPIX

Rahandusministeerium on juba alustanud läbirääkimisi Euroopa Investeerimispangaga 550 miljoni euro ehk 8,6 miljardi krooni laenamiseks. See läbirääkimiste partner on valitud pajuski ka seetõttu, et kuna tegemist pole tavalise kommertspangaga, siis on valitsusel just sealt mingigi lootus mõistliku intressiga laenu saada.

Laenuraha on täna kallis ja iseäranis kallis on ta riigi jaoks, kes asub majanduslikult ebastabiilses regioonis. Just seda Eesti on ja ei saagi pahaks panna, et välismaised võimalikud laenuandjad Läti kriisi järel kogu Baltikumi regiooni ühesuguse vitsaga löövad.

Sestap on üpris põnev mõtteharjutus, millest on hakanud rääkima kohalikud investorid: et Eesti riik võiks emiteerida võlakirju nii suurte kui väikeste investorite jaoks ja niiviisi kohalikult turult riigieelarvesse nappiva raha kokku koguda. Iseenesest pole ju mõte laita - valitsuse võlakirju peetakse maailma praktikas üheks kõige konservatiivsemaks raha paigutamise viisiks. Hoopis iseküsimus on, kas valitsusel on jõukohane nende eest ka intressi maksta ning kui valmis on investorid, eelkõige just väikesed, selle aktsiooniga kaasa minema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles