Läti tagastas IMFile ennetähtaegselt 152 miljonit latti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti.
Läti. Foto: SCANPIX

Läti maksis reedel ennetähtaegselt Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) tagasi 152 miljoni lati (enam kui 218 miljoni euro) suuruse laenuosa, teatas rahandusministeerium.

Läti oleks pidanud aastatel 2012 kuni 2016 selle eest tasuma 15,7 miljonit latti intresse, ent seoses ennetähtaegse tagastamisega säästab ligi kolm miljonit latti.

Vähenes ka Läti üldine võlg IMFi ees, seetõttu vähenesid ka intressimaksed tagastamata laenu eest – ligi 1,3 miljoni lati võrra. Tänu laenu ennetähtaegsele tagastamisele kavatseb Läti säästa intressidelt 4,2 miljonit latti.

«Rahvusvahelise laenu ennetähtaegne tasumine on väga positiivne sündmus nii Läti majanduse jaoks tervikuna kui ka välismaistele investoritele, kuna sellega kinnitame oma võimet korrastada avalikke finantse. Tänu sellele operatsioonile säästame mitu miljonit latti, mida ei kulutata intresside tasumisele, ning need saab investeerida meie riigi kasvu,» ütles rahandusminister Andris Vilks.

Vastavalt rahvusvahelise laenu tasumise algsele graafikule peab Läti sel aastal maksma IMFile esimese summa laenu põhiosast 247,1 miljoni lati ulatuses. Alates aasta algusest on sellest summast tasutud juba 112 miljonit latti.

Läti peab käesoleval aastal IMFile tasuma veel 116,1 miljonit latti, seega küünib käesoleva aasta väljamakse sel aastal 45 protsendini laenu põhisummast.

Lätile eraldati rahvusvahelise abiprogrammi raames 7,5 miljardit eurot, ent Läti kasutas sellest summast ära vaid 4,4 miljardit eurot (3,092 miljardit latti).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles