Vene äri eripärad: kaootilisus ja massiliselt võltsinguid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamari.
Kalamari. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Võltsingud on Venemaal täielik fenomen - nii kui müügile tuleb vähegi parem toode, ilmuvad ka kohe võltskoopiad, rääkis EASi Peterburi esindaja Toomas Kästik JCI Estonia konverentsil Check-IN.

«Võltsingud – need on Venemaal massilised,» rääkis Kästik.«See on fenomen või nagu hüdra, millega koguaeg võideldakse, aga läbimurret pole.» Kästik rääkis, et massilised võltsingud on inimesed viinud nii kaugele, et nad peavad kõike, mis on Venemaal toodetud, võltsinguks. Käivat isegi jutud Soomes toodetud Fairyst, mis vahutavat Vene omast paremini. 

Vene äri iseloomustab ka määramatus, mis meie jaoks võib olla väga harjumatu.«Aga kohalike jaoks on see norm. Seda kohtab isegi õigusvaldkonnas,» ütles Kästik. «Mündi teine külg on, et suhtelises segaduses ja kaootilisuses on oma loogika. See on nagu Vene stiilis parkimine, mis on pealtnäha täiesti kaootiline, kuid mitte kunagi ei pargita sind kinni.»

Kästik ütles, et Venemaaga tegeleja peab tajuma seda, mis oli sovjetiajal ja mis on nüüd 90ndatel ja hiljem. 

Arvestada tasub ka seda, et siiseriiklikult on venelane nõus toote või teenuse eest maksma ülemõistuse kallist hinna aga nii kui minnakse üle piiri, on nõuded kvaliteedile ja hinnale hoopis teistsugused.«Kodumaal on neil arusaam, et see on justkui paratamatus,» ütles Kästik.«Peterburi inimene on kindlasti hinnatundlik ja hinnateadlik.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles