Lühitutvus uue iPhone 5ga

Kalev Aasmäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone 5
iPhone 5 Foto: JUSTIN SULLIVAN/AFP

Eile esitlusel mõned minutid Apple'i uut nutitelefoni katsetada saanud TechRadari ajakirjanik Patrick Goss annab uuest iPhone'ist ja sellega seotud esimestest muljetest lühiülevaate.

Apple iPhone 5 on lõpuks kohal ning see uhkeldab 16:9 formaadis neljatollise diagonaaliga ekraaniga, väiksema ühenduspordi, õhema ja kergema disaini ja 4G LTE-ga.

Eelmisel aastal välja tulnud 4S tundus alati rohkem nagu uuendusena, mitte tõelise edasiminekuna ning kuigi see müüs väga hästi ning sellega kaasnesid mitmed huvitavad lisad, avas 4S konkurentidele võimaluse Apple’iga võistelda.

Seetõttu on iPhone 5 turuletulek Apple’i nutitelefonide ajaloos ilmselt tähtsaim sündmus, mis on peale esimese iPhone’i esitlust 2007. aastal toimunud.

Neile, kes on viimase aasta jooksul jälginud erinevaid iPhone 5 kohta käinud kuulujutte, ei toonud nutitelefon midagi uut. Paljud oodatud muudatused leidsid tõepoolest aset – näiteks uuenesid mõõtmed ja paranes protsessori jõudlus.

Kaamera on väiksem, sellele annab jõudu varasemast võimsam protsessor ning esiküljel asuv kaamera suudab salvestada 720p videopilti.

WiFi tundlikkust on parandatud ning lisatud 4G tugi on tänapäevase nutitelefoni jaoks must-have element.

Kõige rohkem püüavad pilke siiski iPhone 5 muutunud suurus, kuju ja disain. Klaasist ja alumiiniumist korpus on maailma õhim – selle paksuseks on vaid 7,6 millimeetrit.

Neljatolline ekraan hoiab hoolimata lisatud pikkusele Retina resolutsiooni. 16:9 formaat on Apple’i poolt lisatud filmisõbralikkust silmas pidades.

Suurenenud ekraaniulatus on teretulnud, eriti kui pidada silmas konkurentide arengut, samas on Apple’i väitel ka arendajatel võimalik sellele ilma suurema vaevata rakendusi luua.

iPhone 5 on mugav käes hoida, just ilmselt ka kasutajamugavust silmas pidades ei suurendanud Apple telefoni laiust.

Kuigi kindlasti on ka selle vastaseid, tundub iPhone 5 disain hea edasiminekuna 4S-ist. Klaasist loobumine on kindlasti tervitatav, alumiinium annab kergemale telefonile kvaliteetse oleku.

Uus protsessor annab telefonile palju juurde, eriti muljeltavaldav on edasiminek võrreldes iPhone 4S-iga. Telefon tundub palju kärmem ning kuigi praktiliselt rääkides ei pruugi see olla 4S i omanikele piisavaks põhjuseks, miks 5 osta, on see iPhone 4 kasutajatele kindlasti argumendiks, miks Apple’i ökosüsteemist mitte loobuda ja uuele nutitelefonile üle minna.

Ekraani ja kaamera omadusi ei olnud meil võimalik tänu vähesele ajale ja demonstratsiooniruumi eredale valgustusele korralikult testida, kuid näiteks pildistamine tundus toimuvat eelkäijatest palju kiiremini.

Uues seadmes jooksutatav iOS6 toob endaga kaasa palju uusi rakendusi ja uuendusi, värskendades samas ka iPhone’i vanemaid mudeleid 4 ja 4Si.  Siri on varasemast palju funktsionaalsem ning ka sotsiaalvõrgustikke nagu Facebook ja Twitter on senisest rohkem platvormi integreeritud.

Kokkuvõtteks:

Kas uuest iPhone’ist saab müügihitt? Jah, kindlasti.

Kas see tekitab tehnoloogiamaailmas külmavärinaid ja sunnib konkurente tagasi joonestustahvlite juurde naasma? Ei.

NFC puudumine on suur valesamm ning samuti oleks olnud tore näha uuenduste kõrval ka midagi märkimisväärselt värsket ja innovatiivset.

Samas teab Apple, et ei pea soovitud tulemuse saavutamiseks ratast leiutama ning on loonud jällegi hea nutitelefoni, mis on järgmise aasta jooksul oma sektoris kindlasti esikohakonkurentsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles