EADS ja BAE Systems võivad ühineda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EADS ja BAE Systems võivad ühineda.
EADS ja BAE Systems võivad ühineda. Foto: SCANPIX

EADS ja BAE Systems – vastavalt Euroopa suurim lennundusettevõte ja kaitsekontsern – kaaluvad 38 miljardi eurost ühinemist, tekitamaks Boeingule eurooplasest rivaali ning kujundamaks ümber globaalset kaitsetööstust.

Laiendatud grupist oleks 60 protsenti EADSi kontrolli all, nõukogu ja juhtimisstruktuur oleksid ühised.

Euroopa valitsused on juba üle kümne aasta arutanud võimalusi oma «rahvuslikud tšempionid» ühendada, et luua kontinendiülene konkurent Boeingule, mis on USA suurim kommertslennunduse ettevõte ning ühtlasi ka riigi suuruselt teine alltöövõtja kaitsevaldkonnas.

EADS on pikemat aega kadestanud Boeingu võimalusi lõigata kasu mõlema tööstusharu tsüklitest.

Kui ühinemine heaks kiidetakse, kujutaks EADS-BAE endast aukartustäratavat jõudu nii lennunduses kui kaitsetööstuses, teenindades kliente alates Washingtonist kuni Riyadhni.

Diil eeldab EADSi nõukogu, aga ka Prantsuse, Saksa, Briti ja USA valitsuste nõusolekut – viimane on BAE suurim klient.

Saksa valitsus jäi teemat kommenteerides napisõnaliseks: «Jutt on keerukast tehingust, millel oleksid kaugeleulatuvad mõjud kaitse- ja tööstuspoliitika arengule.»

EADS ja BAE jääksid küll eraldiseisvalt vastavalt Hollandi ja Suurbritannia börsile, kuid eilsetest hindadest lähtuvalt oleks nende ühine turuväärtus 38 miljardit eurot.

Boeingu väärtus on 41 miljardit eurot.

Saksa valitsus omab EADSis Daimleri kaudu 22,5-protsendilist osalust. 15 protsenti kuulub Prantsuse valitsusele, 7,5 protsenti aga Prantsuse meediaettevõttele Lagardère.

EADS loodab, et ühinemine vähendab Pariisi ja Berliini mõju ettevõtte igapäevatöö üle – nimelt on valitsused politiseerinud mitmeid nende äriotsuseid.

Briti valitsusel on BAEs kuldne osak, mis tagab neile vetoõiguse suuremate strateegiliste otsuste üle.

Kaalutava diili puhul kavatsevad mõlemad grupid anda oma riiklikele omanikele võrdsed kuldsed osakud.

«Tehingu võimalike tagajärgede osas on algatatud arutelud mitmete valitsustega,» ütles BAE, lisades, et mõned gruppide kaitselepingud oleksid «kaitstud».

Üks Briti valitsusametnik ütles Financial Timesile: «Me tahame loomulikult tagada, et Suurbritannia riiklikud huvid oleksid korralikult kaitstud. Ja me teeme selles vallas firmadega koostööd.»

Samal ajal usub BAE, et EADSi tugev bilanss aitab neil elada üle Euroopa ja USA karmid kaitsekärped.

Copyright The Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles