Trasberg: ettevõtete tulumaks tuleks sisse seada

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Trasberg
Viktor Trasberg Foto: Andres Ehrenpreis

Tartu ülikooli majandusteooria dotsent Viktor Trasberg ütles E24-le, et sotsiaalmaksu oleks tulnud juba aastaid tagasi vähendada ning asendada see muude maksude tõstmisega.

«Sotsiaalmaksu koormus on liiga kõrge, see on ettevõtlusele kõige suurem maksukoormus ja iga samm, mis seda alandab on meie ettevõtlusele väga hea,» ütles Trasberg.

Trasberg ütles, et pensione ei pea tingimata maksma sotsiaalmaksust, neid saab maksta ka muude maksutulude arvelt. Ta lisas, et ettevõtjad on huvitatud tulumaksuvabastuse säilitamisest, mistõttu ka kaitsevad praegust süsteemi.

«Meie riigirahandus ei ole jätkusuutlik. Kusagilt peab raha tulema. Raha peaks tulema suuremast indiviidide maksustamisest tulumaksuga ja tarbimismaksudega, kus oleme Euroopas esirinnas, ning kolmas võimalik on ettevõtete kasumi maksustamine. Teist võimalust ei ole riigikassa tulude suurendamiseks,» kommenteeris Trasberg.

Trasberg viitas, et kuna suur osa riigieelarve tuludest tuleb euroopa tõukefondidest või saastekvootide müügist, mis ükskord lõppevad, siis tuleb nende asemel leida maksutulusid.

«Ei ole sellist asja nagu hea maks, aga kui riiki tahame pidada, siis kusagilt peab raha kokku tulema,» märkis Trasberg.

«Küsimus ongi see, et kes maksab. Kas maksavad eraisikud tulumaksu ja tarbimismaksudega või maksavad ka ettevõtted tulumaksu. Lahendus on kombinatsioon kolmest nimetatust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles