Loova päeva start: vaata Youtube'ist naljavideoid

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune sebimine.
Hommikune sebimine. Foto: http://www.pediatricsafety.net/wp-content/uploads/2011/06/Family-morning-routine.jpg

Mitu hiljutist uuringut näitab, et mitte kõik hommikused rutiinid pole parimad loova mõtlemise seisukohalt.

Esimene viga, mida inimesed hommikuti teevad, on kiire ärkamine äratuskella helina peale, vahendab Pärnu Konverentside ajaveeb. Kujutlusvõime hakkab aktiivselt tööle just siis, kui oleme uimased ega suuda enda mõtteid suunata. Ratsionaalne ajutegevus pole veel käivitunud, mistõttu saame luua ootamatuid seoseid ning jõuda üllatavate lahendusteni. Kui te olete hoopis reibas hommikuinimene, siis töötab vastupidiselt õhtune uimasus enne uinumist.

Töölesõit vallandab 9-l juhul 10st stressihormooni kortisooli, mis pärsib ajutegevust. Töökohal ajalehe lugemine annab järgmise hoobi, kuna tavaliselt sisaldavad need negatiivseid uudiseid, mis muudab meeleolu pessimistlikuks, vähendades suutlikkust leida probleemidele lahendus. Kõige hullemini mõjub uudis maavärinast.

Tavapäraste tegevuste seas kiidetakse ainsana heaks kohvi joomine, mis suurendab ajus dopamiini tootmist, mis on seotud motivatsiooni ja tunnustusega.

Kuidas peaks siis välja nägema loov hommik?

1. Me lamame rahulikult pärast kella helinat voodis ja laseme mõtetel voolata.

2. Ka duši all võiks olla pikemalt ja rahulikumalt. Oluline on loobuda keskendumast eesootavatele ülesannetele ja tööpäevale.

3. Töölesõidu ajal tuleb jääda rahulikuks, selle asemel, et närvi minna.

4. Pärast kohvi joomist töö juures tuleks vaadata naljakaid videoid näiteks Youtube’ist ajalehtede ja uudiste asemel. Kõige õnnelikumaks teevad inimesi naervad beebid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles