Iraani omavaluuta on vabalanguses

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine näitab peopesale joonistatud Iraani lippu.
Naine näitab peopesale joonistatud Iraani lippu. Foto: AFP / Scanpix

Iraani omavaluuta odavneb kiiresti, riaali vahetuskurss USA dollarisse jõudis pühapäeval rekordmadalale.

Iraani keskpank lubas võtta tarvitusele vastumeetmed, öeldes, et Iraan on keset «majandussõda maailmaga».

«Keskpank ei saa süstemaatiliselt vahetuskurssi alandada, kuid oleme püüdnud seda kontrollida," ütles keskpanga president Mahmoud Bahmani ajakirjanikele. «Oleme sõjaolukorras. Peame maailmaga majandussõda,» lisas ta uudisteagentuuri ISNA vahendusel.

Tänavakauplejad maksid pühapäeval dollari eest rohkem kui 24 000 riaali ehk kaks korda rohkem kui ametliku kursi järgi. See on 12 260 riaali, mis kehtib aga vaid üksikutele riigiasutustele.

Riaal pöördus uude langusse kolmapäeval, kui president Mahmoud Ahmadinejad ütles riigitelevisioonis, et lääne sanktsioonid on muutnud Iraani naftaekspordi ja rahvusvahelised rahatehingud keeruliseks. Iraani vääring on sestsaadik odavnenud umbes kümnendiku võrra, tervel käesoleval aastal on see kaotanud koguni pool oma väärtusest.

Euroopa Liidu ja USA karmid sanktsioonid kuulutati välja jaanuaris ja need jõustusid juulis.

Iraani võimud on tulutult üritanud riaali odavnemisele piiri panna. Ametlik inflatsioon on 23,5 protsenti, kuid välisvaatlejate sõnul on see tegelikult palju suurem.

Inflatsiooni tõttu on importkaubad muutunud Iraanile märksa kallimaks.

Turgude ebakindlust on süvendanud ka Iisraeli ähvardused Iraani tuumarajatisi rünnata. Teheran on lubanud survest hoolimata uraani rikastamist jätkata, öeldes, et sel on vaid tsiviilotstarbeline eesmärk.

Euroopa Liidu välisministrid tegid laupäeval avalduse, et Iraani sanktsioonide karmistamise osas on «kasvav konsensus».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles