Väikesed lihtsad nipid, kuidas töörutiini peletada

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ära tee lõunapausi ajal tööd.
Ära tee lõunapausi ajal tööd. Foto: SCANPIX

Uuringud näitavad, et muudatused parandavad tuju ja produktiivsust ning et piisab üsna vähesest, et tööga kaasnev rutiin eemal hoida.  

Deborah L. Jacobs kirjutab Forbesis 12 lihtsalt rakendatavast ideest, kuidas töö juures mitte rutiini küüsi langeda.

Kindel uneaeg ja sama ärkamisaeg. Et järgmisel päeval olla parimas vormis, soovitavad uneeksperdid alati minna magama ja ärgata samal ajal. Äratuskell heliseb meil enamasti hommikuti samal ajal, kuid magamamineku aeg kipub varieeruma. Kui aga pidada kinni samadest kellaaegadest, oled oluliselt erksam kogu nädala jooksul.

Varieeri kontorisse saabumise ja kontorist lahkumise aega. Näiteks võid sa niimoodi vältida tipptundi ja kokku hoida liiklusummikutes kulutatud aega, saada istekoha ühistranspordis või kohtuda teel tavapärasest erinevate inimestega.

Eelista trepist käimist liftile. Lifti kasutame me vahel nagu autopiloodil olles. Järgmine kord, kui leiad end jälle lifti ootamas, mine parem trepist. Kui kontor asub ülemisel korrusel, on trepistkäimine hea väike treening tööpäeva alustuseks või lõpetuseks. Ja kui ettevõte asub mitmel korrusel, siis ära kasuta päeva jooksul erinevate korruste vahel liikumiseks lifti, vaid võta trepist käimist kui treeningut.

Vaheta kingi. Ühe mu lapsepõlvesõbranna ema töötas kahel kohal ja vahetas alati kingi, kui asus teise töö kallale. Ta ütles, et selline tegevus aitab tal püsida erksamana. Ühel minu kolleegil Forbesis on sama komme – tal on laua all hulk kingapaare ja ta vahetab neid vastavalt tujule.

Proovi erinevaid toole. Umbes sama põhimõte, mis kingade vahetamisel.

Seisa rohkem. Tervet päeva ehk ei jõua seista, aga kasuta ära iga võimalust, et toolilt tõusta. Näiteks pea telefonikõned seistes ja tõuse toolilt kui mõni töökaaslane tuleb.

Kasuta rohkem mobiilseid seadmeid. Liiga suure osa ajast veedame me töö juures arvutikuvari külge liimituna. Suur hulk ekraanilt lugemist võiks teha mobiilsete seadmete nagu iPadi või iPhone abil. Ja seejuures ei pea sugugi toolil istuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles