Tiina Mõis: tunnen end nõukogudes natuke üksildasena

Kristina Traks
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Tiina Mõis on ainuke naine, kes on lausa kahe Eesti börsifirma nõukogu liige. Ta ütleb, et naisi võiks börsifirmade nõukogudes kindlasti praegusest rohkem olla.

Kui Euroopa Komisjoni plaan nõuda, et 40 protsenti börsifirmade nõukogudest moodustaksid naised, jõustuks täna, pääseks Tallinna börsil noteeritud firmadest trahvist vaid Baltika.

Baltika viiest nõukogu liikmest on kaks naised. Ühe naissoost nõukoguliikme leiab ka OEG, Harju Elektri, Nordeconi ja Tallink Grupi nõukogust. Kõikide teiste Tallinna börsil noteeritud ettevõtete nõukogud on täiesti meestekesksed.

«Eks ma tunnen end neis nõukogudes natuke üksildasena küll, nõukogu koosolekutel olen enamasti ainuke naine meeste seltskonnas,» ütleb Eesti rikkaimaks naiseks peetud Tiina Mõis, kes on Baltika ja Nordeconi nõukogu liige. «Samas on see alati niimoodi olnud, et naisi lihtsalt ongi ettevõtluses vähem.»

Mõisa sõnul on ilmselt aja küsimus, kui ka börsifirmade nõukogudes hakkab olema rohkem naisi. «Ettevõtete tegevjuhtkondade puhul me juba näeme seda trendi, et aina enam on naised juhtivatel kohtadel,» räägib ta. «Järelevalveorganid ehk nõukogud on samm edasi, sest börsifirmade nõukogusse ei satu keegi otse koolipingist, peab olema ettevõtluskogemus. Nii et andkem aega ja küll varsti leiab sealt ka naisi rohkem.»

Kas börsifirmade soolist koosseisu peaks üldse kuidagi reguleerima? «Vast ei peaks seda jõu ja trahviähvardusega nõudma, siht võiks lihtsalt olla sinnapoole, et nõukogudes oleks rohkem naisi,» ütleb Mõis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles